Tempel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Templene»)
For fjellet Templet på Svalbard, se Templet (Svalbard)
Pantheontempelet i Roma består av en sentralbygning og en tempelgavl

Ordet tempel har forskjellige betydninger innen arkitektur og religion. Ordet stammer fra det latinske templum, «sted hvor man mottar varsler».

Religion[rediger | rediger kilde]

Tempelhøyden i Jerusalem med Klippemoskeen før 1910.
Mormontempel i Salt Lake City, Utah, USA.
Buddhisttempelet Angkor Vat i Kambodsja, 1100-tallet.

Et tempel er en bygning, et telt eller lignende, som inngår som en del av en religions helligdommer, og som brukes til tilbedelse og/eller offerhandlinger. Generelt betraktet er kirker, moskeer og synagoger alle sammen templer.

Det jødiske tempelet fantes i flere versjoner på Tempelberget i Jerusalem inntil det ble endelig ødelagt i år 70. Tempelberget og Klagemuren er i dag jødedommens helligste sted, islams tredje helligste sted og et viktig sted for kristendommen.

Spesifikke templer[rediger | rediger kilde]

Noen religioner refererer til sine templer og sakralbygg med egne unike ord:

Frimurerne, som til en viss grad praktiserer kristendom utad uten å være en religiøs bevegelse, bruker også navnet (frimurer)tempel på noen av sine møteplasser.

Se også[rediger | rediger kilde]

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Hefaistostempelet i Athen.

Spesielle arkitektoniske stiler fra forskjellige historiske perioder er bevart i større religiøse bygninger. Disse tempelbygningene, sammen med militære bygninger og palasser, har ofte vært de viktigste overlevende eksemplene av visse typer arkitektur. Spesielt har gresk og romersk tempelarkitektur hatt en stor innflytelse på senere offentlig vestlig arkitektur.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]