Ryvarden fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°31′36″N 5°13′30″Ø

Ryvarden fyr
Ryvarden fyrstasjon.jpg
FylkeHordaland
KommuneSveio
Opprettet1849
Fyrlistenummer
Fyrtårn
Høyde6,9 m
FormFirkantet
ByggematerialeTre
Fyrlys
LyskarakterOc(3) WRG 10s
Lyshøyde22 m over NN
Status
EierSveio kommune
Avbemannet1984
Automatisert1984
VernestatusIkke fredet

Ryvarden fyr
59°31′7″N 5°23′5″E

Ryvarden fyr ligger ved Mølstrevåg i Sveio, 12 kilometer nord for Haugesund. Fyret ligger på Ryvardneset, med det værharde havstykket Sletta mot sør og Bømlafjorden mot nord.

Det går en 2 km grusvei ut til fyret, men man må ha spesiell tillatelse for å kjøre bil på veien. Veien er åpen året rundt og man kan både gå og sykle til fyret. Det går en fin tursti mellom Ryvarden og Lyngholmen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ryvarden har vært et seilingsmerke i over tusen år, helt siden Floke Vilgerdson (senere kalt Ramna-Floke) bygget en varde på neset i 869, Floke-varden. Neset med varden ligger like nord for grensen mellom Rogaland og Hordaland og fikk etter hvert navnet Ryvarden (varden mellom ryger og horder).

Det første fyret på Ryvarden kom i 1849. Den første fyrvokteren var Jon Simonsen Mølstre, til daglig også kalt Jo Berget. Han var kjøpmann i Mølstevåg på midten av 1800-tallet og fyrvokter. Det ble bygget nytt fyr eller utvidet en rekke ganger frem til siste fyrmesterbolig fra 1958. Under en av utbyggingene ble det tatt stein fra Floke-varden til bruk som grunnmur. Det ble i 1994 reist ny varde til minne om den gamle.

Ryvarden kulturfyr[rediger | rediger kilde]

Fyret ble automatisert og fraflyttet i 1984. Fra 1992 har Ryvarden vært brukt til kulturelle aktiviteter og omtales som Ryvarden kulturfyr. På stedet er det i dag et galleri, Galleri Ryvarden, i fyrmesterboligen fra 1958. Det er også kafedrift, et kunstatelier, Flókemuseet og en representasjonsbolig. Bygningene på Ryvarden blir også benyttet til annen kulturell aktivitet, blant annet har gruppen Vamp spilt inn flere av sine plater der. Sveio kommune kjøpte i april 2005 bygningene ved Ryvarden fyr fra Kystverket for 750.000 kroner.

Minne om Sleipnerforliset[rediger | rediger kilde]

Ved Ryvarden fyr er det også et minnesmerke over Sleipner-forliset, som skjedde like ved. Hurtigbåten MS «Sleipner» gikk på grunn på skjæret Store Bloksen og sank den 26. november 1999. 16 personer omkom i forliset.

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Ryvarden fyr er Sveio kommunes tusenårssted.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

fyrstubbDenne fyrrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.