Førdespollen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Førdespollen er en fjord (poll) i Sveio kommune i Hordaland. Den har et trangt innløp fra sørsiden av Bømlafjorden, mellom Grimsholmen og Straumøynappen. Fjorden ligger mellom Auklandshamn, Valestrand og Førde. Pollen deles av fem større holmer, Lindøy, Kadløy, Kubbøy, Bukkøy og Drangsøy, inn i henholdsvis østre og vestre Førdespollen. Sør i Førdespollen leder en trang og grunn kanal kalt Storestraumen videre inn til Rødspollen. Kanalen inn til Rødspollen preges av sterk strøm, og har også fått navnet sitt derfra.[1]

Fyrlykta på Mosterhamn, samt fyrlykta inne i Førdespollen leder trafikken inn og ut. Den merkede hovedleia mellom østre og vestre går gjennom Lindøysundet, et stort åpent sund mellom Lindøy og Kalløy. Øyene skjermer havna i Førde svært godt mot uvær fra alle retninger. Deler av Lindøy er offentlig friområde uten noen spesiell tilrettelegging.

Førdespollen lykt er et enkelt lyktehus på betongsøyle, plassert vest i fjorden, på Eikelandsskjeret, i posisjon N 59 38.1825 og Ø 005 24.9637 med karakteristikk Oc WRG 6s i henhold til Norsk Fyrliste (Kystverket, 2008).

Det er ingen rutebåttrafikk i fjorden. Det er svært liten trafikk av andre fartøy. Det foregår lite kommersielt fiske i fjorden utenom noe reketråling, krabbefiske og litt torskefiske. Ellers er det kun lystbåttrafikk i fjorden, sterkt dominert av tyske turister på fiskeferie.

Fra gammelt av var kommuneinndeling annerledes enn i dag, og den daværende Valestrand kommune var delt i to av Førdespollen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Førdespollen på Norgeskart.no fra Statens kartverk

Koordinater: 59°38′25,829″N 5°25′22,019″Ø