Ålfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ålfjorden er en 27 kilometer lang sidefjord til Bjoafjorden og Hardangerfjorden langs fylkesgrensa mellom Vestland og Rogaland i kommunene Sveio og Vindafjord (tidligere Ølen kommune). Den innerste delen av fjorden ligger i Tysvær kommune.[1]

Fjorden har innløp i nord mellom Bjoaneset ved bygda Svolland i øst og Kvitanes på Tittlesnes i vest. Fjorden går så rett sørover og et stykke inn i fjorden ligger Årvik i ei bukt på østsida. 5 kilometer lenger inn i fjorden ligger Vikebygd på østsida ved vika Vikevik. På vestsida ligger bare de mindre bygdene Framnes, Oa og Erve.

Ved Erve strekker Ervebukta seg 3 kilometer vestover og er nesten som en liten sidefjord å regne. På det smaleste er bukta bare 25 meter brei og her krysser fylkesvei 1 over ei 55 meter lang bru. Innløpet til Ervebukta heter Ervesundet og 2 kilometer lenger sør snur Ålfjorden brått vestover og deler seg så i flere grener. Nordover går en rekke våger. Vågavågen går nordover til Storevågen. Sør for Vågavågen går Nordre Vågen rett vestover, mens Søre Vågen går sørvestover. Sør for Søre Vågen ligger Fjonvika ved Fjon. Selve Ålfjorden snur rett sørover igjen og går inn til Sunnfør i Tysvær. Den innerste delen av fjorden blir kalt Sundførfjorden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ålfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk