Mosterhamn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mosterhamn
Mosterhamn - utsikt fra Amfiet
LandNorges flagg Norge
FylkeVestland
KommuneBømlo
Postnummer5440 Mosterhamn
Areal1,83 km²
Befolkning1 386[a] (2023)
Bef.tetthet757,4 innb./km²
Høyde o.h.2 meter
Kart
Mosterhamn
59°42′24″N 5°22′48″Ø

Mosterhamn er et tettsted i Bømlo kommune i Sunnhordland i Vestland. Tettstedet har 1 386[1] innbyggere per 1. januar 2023. Stedet ligger på øya Moster sørøst i Bømlo kommune. Det var hurtigbåtforbindelse til Bergen, Stavanger og Sunnhordland fram til 31.desember 2013. Riksvei 541 gir forbindelse til resten av Bømlo. Frem til trekantsambandet åpnet i 2001 gikk det ferje mellom Mosterhamn-Valevåg.

Mostratinget[rediger | rediger kilde]

Ifølge Snorre var Moster det første stedet som Olav Tryggvason gikk i land da han i år 995 kom fra England for å kreve kongsarven sin og kristne landet. Og i 1024 kom kong Olav Haraldson og bisp Grimkjell og den eldste kristenretten i Norge ble innført vedtatt på Mostratinget. Da Harald Hårfagre var nesten 70 år gammel, fikk han en sønn med en kvinne som het Tora Mosterstong. Hennes ætt var fra Mosterhamn. En bronsestatue av henne står i Mostraparken, og det er innstiftet en egen Tora Mostrastongpris som deles ut i forbindelse med Kristkongane på Moster.

Moster gamle kirke[rediger | rediger kilde]

Moster gamle kirke og Vetahaugen

Snorre forteller at Olav Tryggvason lot bygge en kirke på Moster i 995. Tidligere antok man at Moster gamle kirke er den eldste i landet, men grundige undersøkelser i 1872 klarte ikke å bevise dette. Men sikkert er det at kirken ble bygget før slutten av 1100-tallet, og den er en av de enkleste kirkebygningene i Norge. Steinkirken har kvadratisk kor og rektangulært skip. Innvendig er korbuen det eneste som har ornamentikk, og veggene er dekket av etter-reformatoriske kalkmalerier, det eldste fra ca. år 1600. Utvendig er de gamle pusslagene på nordre og østre vegg bevart. På loftet henger en klokke fra høymiddelalderen, og i koret er det murte alteret bevart. Prekestolen er fra 1637, mens altertavlen kan være noen eldre. Døpefonten og dåpshuset er fra 1722. Fortidsminneforeningen kjøpte kirken i 1874, og den er lite forandret etter det. Omvisninger daglig i sommerhalvåret.

Landemerket Siggjo[rediger | rediger kilde]

Siggjo og Bømlabrua

Fjellet Siggjo (474 moh) er et kjent landemerke og det høyeste fjellet i Bømlo kommune. Fjellet er godt synlig langt til havs, og det var inntegnet på gamle kart. For de sjøfarende har Siggjo vært viktig å navigere etter til alle tider. Også Roald Amundsen på polarskuta «Fram» fikk sin første landkjenning med fedrelandet da utkiken rapporterte land i sikte. Det var «Siggen på Bømmeløen». Dette sammen med at Mosterhamn er en naturlig, trygg havn, førte til Mosters viktige stilling i middelalderen. Siggjo er et populært turmål med god sti helt til topps. Herfra har man utsikt i alle retninger. Fra P-plassen ved foten er fjellet er turen 1,8 km med en høydeforskjell på 300 meter.

Moster Amfi[rediger | rediger kilde]

Amfiet og kafeen

Moster Amfi er en gammel kalkgruve fra middelalderen. Antakelig var det klosteret på Halsnøy som stod for kalkbrenningen på den tiden. Fra 1870 og fram til første verdenskrig utviklet kalksteinsdriften seg til å bli en stor næring på Moster. Flere kalkovner ble bygget både i Mosterhamn og på Grindheim.

Den siste kalksteinen ble hentet ut fra gruva på slutten av 1960-tallet. Deretter stod gruva tom, inntil man så muligheten for å gjøre denne om til en friluftsscene og amfiteater for et historisk spill. I 1984 hadde Bømloteateret, et amatørteater, premiere med spillet Kristkongane på Moster også kalt Mostraspelet. Historien strekker seg over et tidsrom på ca. 30 år, fra den tiden hvor Moster stod i sentrum for viktige historiske hendelser.

Inne i Moster Amfi ligger utstillingen Frå heidendom til kristendom, en vandring gjennom den norrøne mytologien, samfunnet i vikingtida og overgangen til kristen tro og livsforståelse. I Amfisalen vises lysbildespillet 1000 år-ei messe.

1000-årsjubileet[rediger | rediger kilde]

I 1995 ble det holdt et stort kirkejubileum på Moster; "Kyrkja i Noreg 1000 år. Moster 995-1995". Bispemøtet i Den norske kirke gjorde et vedtak om at jubileet, med utgangspunkt i hendelsene på Moster, skulle markeres som et rikskirkelig jubileum. 1000-årsjubileet fant sted i pinsehelga og markerte at det hadde gått 1000 år siden Olav Tryggvason kom seilende over havet og gikk i land på Moster med biskop og prestefølgeje. Aldri har det tidligere vært holdt et lignende kirkemøte i Norge. Geistlige fra hele Europa, kongeparet, stortingspresident, statsminister, patriarken fra Konstantinopel, en kardinal fra Vatikanet, kirkeledere fra hele Norden og et samlet norsk bispekollegium var til stede. En egen bok ble utgitt: "1000 år – Ein sommardag", av Kristine Sele og Morten Eriksen.

Musikal i Moster Amfi[rediger | rediger kilde]

Bømlo Musikallaug hadde i 2003 og 2004 stor suksess med musikalen Les Misérables i Moster Amfi som ble sett av til sammen 23 000 tilskuere. I 2006 fulgte de opp med Chess som samlet 15 000. Bømlo Musikallaug ble stiftet i 1998 og er et ungt ensemble med mange frivillige ildsjeler som arbeider for å fremme musikk, sang, dans og drama for de unge på Bømlo og i Sunnhordlandsområdet. Deres første oppsetning i Moster Amfi var Jesus Christ Superstar i 1999 og 2001. I 2009 satte de opp Miss Saigon i amfiet som til sammen ble sett av 13 000.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Kenneth Sivertsen ble født i Mosterhamn i 1961, hvor han også bodde hele livet. Han var en multikunstner, hovedsakelig selvlært, gitarist, sanger, artist, komponist og humorist. Som frilansmusiker turnerte han med ulike ensembler, men viet mye av sin tid til komposisjon. Han døde julaften 2006, 45 år gammel. Han er begravet på kirkegården til Moster gamle kirke, den nedre delen.

Birger Røksund var født på Moster og bodde hele sitt liv ved Røyksundkanalen. Han skrev en rekke bøker og diktsamlinger med lokale tema.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]