Modalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°51′50″N 5°58′40″Ø

Modalen
Modalen

Våpen

Kart over Modalen

LandNorge Norge
FylkeVestland
StatusKommune
Innbyggernavnmodaling, modøl
Adm. senterMo
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

411,99 km²[3]
379,07 km²[2]
32,92 km²[2]
Befolkning388[4] (2020)
Bef.tetthet1,02 innb./km²
Kommunenr.4629
Høyeste toppRunderabben (1292,1 moh.)[1]
NettsideNettside
Politikk
OrdførerKjetil Eikefet (Samlingslista) (2019)

Modalen
60°52′50″N 5°55′31″Ø

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2020)

Modalen er en kommune i Vestland. Den grenser i nord mot Høyanger, i øst mot Vik, i sør mot Vaksdal og i vest mot Alver og Masfjorden.

Modalen er Norges nest minste kommune målt i antall innbyggere, kun Utsira har færre. Kommunen har store inntekter fra vannkraft og er også en stor eksportør av sand fra de mange sandtakene i dalen. Dalen fikk veiforbindelse først i 1976, da det i forbindelse med BKKs store vannkraftutbygging ble bygget tunnel fra Eksingedalen. Siden er dalen blitt veifast også mot nabokommunen Lindås.

Geografi[rediger | rediger kilde]

De to mest folkerike plassene i Modalen er Mo og Øvre Helland. Mo er sentrum i Modalen og her står blant annet skolen, kommunehuset og Bryggjeslottet. På Øvre Helland står et boligfelt i tillegg er det her Uni Micro holdt hovedkontor.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Modalen var i mange år den eneste kommunen i Norge som praktiserte flertallsvalg (kapittel 12 i valgloven). Ved kommunevalget i 2003 ble det imidlertid stilt tre bygdelister: Solrenningslista, Vandringslista og Samlingslista for Modalen. Solrenningslista fikk fem mandater, Samlingslista fikk åtte og Vandringslista ingen. Ved kommunevalget i 2007 ble det bare stilt to bygdelister: Solrenningslista og Samlingslista for Modalen. Denne gangen fikk Solrenningslista åtte mandater mens Samlingslista fikk fem. Ved kommunevalget i 2011 fikk Samlingslista syv mandater og Solrenningslista seks mandater. Valgdeltagelsen har vist en markant økning etter overgangen til listevalg. Knut Moe fra Samlingslista var ordfører fra 2003 til 2015. Ved kommunevalget 2015 vant Solrenningslista valget for første gang med knapp margin, og listetopp Tom Kristian Torsen ble den nye ordføreren. Solrenningslista har nå 7 mandat mens Samlingslista har 6.[5] Ved kommunevalget i 2019 vant Kjetil Eikefet fra Samlingslista posisjonen som ordfører.


Historie[rediger | rediger kilde]

DS «Oster», kjent fra Ivar Medaas' «Dar kjem dampen», ble bygget for å komme gjennom isen på Mofjorden og inn til kommunesenteret Mo om vinteren før dalen hadde vei.

Kommunen ble skilt ut fra Hosanger kommune 1. januar 1910.

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Fra bryggen i Mo
Mostraumen sett fra luften
Modalen rådhus

Kommunens tusenårssted er Mo kyrkje og området den ligger på, hvor det har stått kirker tilbake til rundt 1150-1200. Kirken som står der i dag ble bygget i 1883.

Demografisk utvikling[rediger | rediger kilde]

Innbyggere i Modalen (i 1000)

Kjente modøler[rediger | rediger kilde]

I kommunesenteret Mo står et minnesmerke over Olav Nygard.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]