Sumpsypresslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sumpsypresslekten
Skog av sumpsypress (Taxodium distichum)i delstaten Mississippi
Skog av sumpsypress (Taxodium distichum)
i delstaten Mississippi
Vitenskapelig(e)
navn
:
Taxodium
Rich, 1810
Norsk(e) navn: sumpsypresslekten, sumpsypress
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Sypressfamilien
Antall arter: 3
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: sørlige deler av Nord-Amerika
Arter: Taxodium ascendens

Taxodium distichum

Taxodium mucronatum

Varianten Taxodium ascendens har opprette bladverk, i motsetning til Taxodium distichum.
Bladverket hos «Swamp cypress», Taxodium distichum.
Med en siameter på 11,42 meter, er Montezuma-sypressen «Árbol del Tule» i byen Santa María del Tule i provinsen Oaxaca det tykkeste levende treet på kloden. Omkretsen er 36,2 meter.

Sumpsypresslekten (vitenskapelig navn Taxodium) er en slekt av nåletrær i sypressfamilien, som vokser i sump- og flodområder. Slekten har bare tre arter, som vokser i den sørlige delen av Nord-Amerika. De ble tidligere blitt regnet til en egen familie, Taxodiaceae.

Artene kan bli inntil 45 meter høye, og ha en stammediameter på flere meter. Nålene er spisse og skrustilte på kvisten. Konglene er 2-4 cm i diameter med 12–25 skjell. Lengst mot nord felles nålene om vinteren, men lenger sør er trærne eviggrønne, eller halvt eviggrønne.

Slekten hadde en mye større utbredelse fra kritt til pleistocen, og vokste da i Europa, Øst-Asia og andre steder i Nord-Amerika. Det er også funnet rester etter Taxodium i lag fra paleogenSvalbard.

Arter[rediger | rediger kilde]

  • Taxodium ascendens – «Pond Cypress». Fra Louisiana til Nord-Carolina, i stillerennende eller lukkede elvevann («blackwater») og sumper. Bark gråbrun, blader oppstående og 1 cm lange, kongler maksimalt 2,5 cm. Enkelte anser den som en variant av Taxodium distichum.
  • Taxodium distichum – «Bald Cypress», «Swamp Cypress». Fra Texas til New Jersey, særlig langs Mississippi, tåler alt fra tørr sandjord til vannrik grunn og myr eller sump. Inntil 35 m, bark vertikalt trevlet brun-grå-rød, blader myke og lysegrønne spiralsatte i to rekker, 20 mm med grå bånd på undersiden. Ofte særbu. Hannlige blomsterstander inntil 20 cm, kongler 3 cm modner på 12 måneder.
  • Taxodium mucronatum – «Montezuma Cypress». Fra Rio Grande til sørlige Mexico. Er eviggrønn, inntil 40-43 meter høyr. Diameter på stammen inntil 11,42 meter – størst av noe levende tre. Vokser på elvebanker, men ikke i sumpområder eller myr.

Artene er høy verdsatt for trevirket, som er uhyre motstandsdyktig overfor angrep av maur og termitter. Barken brukes som barkstrø i hager og parker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]