Herdighetssone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En herdighetssone er et geografisk område der en kategori av planter kan vokse. Dette er klimasoner der planter med en gitt hardførhet kan klare seg over flere sesonger. Herdighetssoner blir først og fremst brukt i forbindelse med hagebruk, for å vurdere hvilke planter som kan trives i et visst klima. Opprinnelig kom slike klassifiseringer fra US Department of Agriculture (USDA). I dag har de fleste land definert egne herdighetssoner, og inndelingen kan være ulik fra land til land.

I Norge er det definert 8 soner pluss en fjellsone. Sone 1 finner vi bare i de mildeste områdene på Sørlandet. Ved salg av planter oppgis det en herdighetsklasse, H1–H8, for planten. En plante i herdighetsklasse H4 kan for eksempel plantes i sone 1, 2, 3 og 4.[1]

Det første sonesystemet for Norge kom i 1961, og har vært revidert flere ganger seinere. Dagens soner er utarbeidet av Hageselskapet, i samarbeid med Meteorologisk institutt. Det er fra 2006 og er ganske likt det svenske. Det ble innført et nytt sonesystem for Storbritannia i 2012, og dette kan delvis brukes på Norge også. Det amerikanske systemet blir imidlertid ganske misvisende for norske forhold fordi det i for stor grad tar utgangspunkt i kaldeste vintertemperatur. Mange amerikanske planter som tåler vintertemperaturene i Norge, kan likevel ikke dyrkes på grunn av lav sommertemperatur, kort vekstsesong og liten solintensitet.

I praksis varierer klimaet ganske mye innenfor en sone, men sonekart gir likevel ei god oversikt over forutsetningene for å dyrke ulike planter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Klimasonekart». Det norske hageselskap. Besøkt 20. januar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]