Nakenfrøede planter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nakenfrøede planter
apeskrekktre (bartrær)
Nomenklatur
Pinophyta
[Coniferophytina,
Gymnospermae]
Populærnavn
nakenfrøede planter, nakenfrøete
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
Økologi
Antall arter: 840
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler unntatt Antarktis
Inndelt i

Nakenfrøede planter er frøplanter der frøemnene ikke sitter inne i noen fruktknute, men er ubeskytta eller nakne. Det er om lag 15 familier med ca. 855 arter innenfor de nakenfrøede plantene. Av disse er ca. 550 arter bartrær. I tillegg kommer en rekke utdødde grupper som Glossopteris og Dicrodium, vanligvis sammenfattet i en egen underklasse som frøbregner.

Det er fremdeles uavklart om de nakenfrøede plantene utgjør en naturlig gruppe. Man har lenge antatt at Ephedra, Gnetum og Welwitschia mirabilis er nærmere beslektet med blomsterplanter enn med andre nakenfrøede planter.

Fylogenetiske analyser basert på gensekvenser har imidlertid antydet at de nålevende nakenfrøede likevel kan være en naturlig enhet.

Nakenfrøete planters taksonomi[rediger | rediger kilde]

For en mer fullstendig taksonomi, se: Karplanter

Taksonomisk plassering og gruppering av de nakenfrøete plantene. Grupper uten norske representanter er satt i kursiv. Selv om det er enighet om gruppering innen de nakenfrøete varierer den hierarkiske plasseringen av gruppene, under er de store gruppene plassert som underklasser (for andre nivåer se Christenhusz et al 2011[1])

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Christenhusz, M.J.M., J.L. Reveal, A. Farjon, M.F. Gardner, R.R. Mill, and M.W. Chase (2011). A new classification and linear sequence of extant gymnosperms. Phytotaxa 19:55-70. http://www.mapress.com/phytotaxa/content/2011/f/pt00019p070.pdf

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]