Hopp til innhold

Ambratre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ambratre
Ambratre i New Jersey
Nomenklatur
Liquidambar styraciflua
L.
Populærnavn
ambratre
Hører til
ambratreslekta,
Altingiaceae,
Saxifragales
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse:

Ambratre (Liquidambar styraciflua) er et løvfellende tre i familien Altingiaceae. Det ble tidligere regnet til trollhasselfamilien (Hamamelidaceae).

Det blir opptil 41 m høyt. Barken er lysegrå eller mørkebrun hos unge trær og blir senere furet med mørkegrå ribber. Bladene er håndflikete og minner om lønneblad, men sitter spredt. Trærne er sambu og vindbestøvet. Blomstene er små og grønne. Hannblomstene sitter i opprette blomsterstander, mens hunnblomstene sitter på hengende, runde hoder. Frukten er tornet, kulerund og 2,5–4 cm i diameter.

Ambratre vokser i mange klimatyper og på ulike sorter jordsmonn, men trives best på fuktig leirjord i elvedaler. Arten inngår i mange typer blandet skog og kan vokse sammen med blant sumpeik, pileik, amerikaplatan, kvitalm, tulipantre, rødlønn, asklønn, svartbjørk, hickory, Celtis laevigata og virakfuru. Flere arter av kornell og or er sammen med amerikajudastre vanlige i undervegetasjonen.

Utbredelsen omfatter østlige USA fra Connecticut sørover til sentrale Florida og østlige Texas. Det finnes så langt vest som Missouri, Arkansas og Oklahoma og nordover til sørlige Illinois. Ambratre mangler i Appalachene og de vinterkalde strøkene i Midtvesten. Det finnes også spredte populasjoner i tåkeskog i nordøstlige og sentrale Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras og Nicaragua.

I sørøstlige USA er ambratre det viktigste trevirket fra løvtrær, og virket brukes til en rekke formål. Harpiksen dufter sterkt og kalles amerikansk storaks. Den brukes til fremstilling av parfyme og til å sette smak på tobakk. Den er også blitt brukt til medisinske formål.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata