Magnolia virginiana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Magnolia virginiana
Blomst
Blomst
Vitenskapelig(e)
navn
:
Magnolia virginiana
L.
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Magnoliales
Familie: magnoliafamilien
Slekt: magnolia
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: våte steder
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for magnolia virginiana

Magnolia virginiana er en plante fra sørlige og østlige USA. Den er typearten for slekta Magnolia, som igjen er typeslekta for blomsterplantene (Magnoliopsida).

Den er en busk eller et tre, som kan være eviggrønn, delvis eviggrønn eller løvfellende avhengig av klimaet. Vekstformen varierer; den kan ha flere stammer og bli 10 m høy, eller ha én stamme og bli 28 m høy. Barken er mørkegrå og glatt. Bladene sitter spredt, er ovale til eggformede, helrandede, 6–22 cm lange og 3–7 cm brede med hvite hår på undersiden.

Blomstene er hvite, dufter sterkt og er 5–8 cm i diameter. De består av 9–15 blomsterblad, 63–90 pollenbærere og 19–33 fruktemner. Blomstringen skjer fra april til juli. Den befruktede blomsten utvikler til en samfrukt som består av mange belgkapsler med ett eller to frø hver. Frukten er avlang, 2,5–5 cm lang og 1,25–3 cm bred. Den er rød når den blir moden i juli–oktober.

Magnolia virginiana vokser på våt og sur jord i sumpområder, skog og savanne. Den er utbredt på kystslettene og et stykke opp i åsene fra havets nivå til 540 moh. Den vokser sammen med Nyssa biflora, Persea borbonia, rødlønn, sumptre, Gordonia lasianthus, ambratre, vasseik, tulipantre, amerikakristtorn, oksemagnolia, blomsterkornell, sumpfuru, virakfuru, atlantersypress og sumpsypress (både var. distichum og var. imbricarium).

Undervegetasjonen varierer fra sted til sted og omfatter blant annet Cliftonia monophylla, Cyrilla racemiflora, Morella, buskformede kristtornarter, Lyonia lucida, konvallbusk, Itea virginica, Styrax americanus, Smilax, giftsumak og klatrevillvin. Av urter finnes blant annet sisselrot, bjørnemose, Sarracenia, Eriocaulon og Cyperus.

Utbredelsen strekker seg fra Long Island sørover gjennom New Jersey og sørøstlige Pennsylvania til sørlige Florida. Den finnes vestover til østlige Texas og nordover til sørlige Arkansas og sørvestlige Tennessee. Det er isolerte bestander i østlige Massachusetts, som kan stamme fra plantede eksemplarer. Arten er vanligst på kystsletta øst for Mississippi i Alabama, Georgia, Florida og Sør-Carolina.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]