Fikenslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fikenslekten
Morbærfiken i Israel
Morbærfiken i Israel
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ficus
L.
Norsk(e) navn: fiken
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Rosales
Familie: Morbærfamilien
Antall arter: ca. 750
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: pantropisk
Arter:

Fikenslekten (Ficus) er en slekt i morbærfamilien.

De er trær, busker, klatreplanter og noen ganger forvedede epifytter. De kan være eviggrønne eller løvfellende, og hele planten inneholder melkesaft. Kvelerfikenene starter livet som epifytter, men etter hvert når røttene ned til marka, og til slutt kan fikenen omslutte hele det opprinnelige treet. Bladene sitter som regel spredt, men kan en sjelden gang være motsatte eller kransstilte; de er enkle eller flikete.

Blomsterstanden (syconium) er karakteristisk for slekten. Den er pæreformet eller rund, og mange små blomster sitter på innsiden. Noen arter har hannblomster, galleblomster (sterile hunnblomster) og fruktbare hunnblomster sammen i hver blomsterstand, mens andre har hann- og galleblomster i noen blomsterstander og fruktbare hunnblomster i andre. Enkeltfrukten er en akene, men hele blomsterstanden svulmer opp og danner en sammensatt frukt med mange frø.

Pollineringen utføres av fikenveps, som hovedsakelig tilhører familien Agaonidae. De kryper inn i den lille åpningen i toppen av blomsterstanden og legger egg. Vepselarvene eter galleblomstene. Fikenvepsene har utviklet seg i koevolusjon med fiken, og taksonomien for fikenvepsene tilsvarer taksonomien for fikenslekten.

Det er omtrent 750 arter av fiken, så slekten er en av de mest artsrike blant blomsterplantene. De er utbredt i alle tropiske og subtropiske strøk med noen arter i tempererte områder. Det er spesielt mange arter i Sørøst-Asia, og i den forholdsvis lille nasjonalparken Bukit Lambir i Sarawak er det 77 arter. Fiken spiller en betydelig rolle i alle tropiske regnskoger, og fruktene er viktige for fugler, flygehunder og primater.

Fiken plantes som prydtrær i varme strøk og brukes som stueplanter i kaldere områder. Hos én art, ekte fiken, har fruktene stor økonomisk betydning, og hos noen andre arter brukes fruktene lokalt. Veden er myk og inneholder melkesaft og blir derfor lite brukt. Morbærfiken ble likevel brukt til å lage mumiekister i oldtidens Egypt. Buddhistene mener at Buddha satt under en gudefiken da han ble opplyst.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]