Forestiera acuminata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forestiera acuminata
Blomster
Nomenklatur
Forestiera acuminata
(Michx.) Poir.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppekarplanter
Gruppeblomsterplanter
Ordenleppeblomstordenen
Familieoljetrefamilien
SlektForestiera
Økologi
Habitat: våte steder
Utbredelse:

Forestiera acuminata er en løvfellende busk eller lite tre i oljetrefamilien som vokser i sentrale og sørøstlige USA.

Den har som regel flere stammer og blir oftest 1,5–2,5 m høy, men kan bli opptil 10 m høy. Barken er grå til mørkebrun og kan være glatt eller ha ribber. Kvistene er lysebrune, glatte og har iøynefallende korkporer. Bladene er enkle, motsatte og gulgrønne. De er tilspissede, 3–11 cm lange og 2,5–5 cm brede. Bladranden er som regel hel, men den ytterste halvdelen er av og til fint sagtannet.

Planten er sambu med adskilte hann- og hunnblomster på samme busk. Blomstringen er om våren før løvsprett. Blomstene er små, gule og duftende. Hannblomstene er sittende eller nesten sittende, mens hunnblomstene er samlet i små topper eller knipper. Kronblad mangler, og begerbladene er reduserte eller mangler. Hannblomstene har én til fire pollenbærere, og hos hunnblomstene er arret enkelt eller med to fliker.

Frukten er en mørk purpur eller svart, avlang steinfrukt som er 8–12 mm lang og inneholder ett, eller en sjelden gang to, frø. Frøspredningen skjer antagelig på flere måter, med fisk (for eksempel kanalmalle), med fugler (for eksempel einersidensvans) eller ved at frøene flyter passivt med vannet.

Forestiera acuminata vokser stort sett på våte steder. Den trives i ulike jordtyper som sand, silt og leire, og pH kan variere fra sur til baskisk. Planten finnes i kanten av sumper, i våt skog og langs bredden av bekker, tjern og innsjøer. Arten er vanlig i Mississippi-dalen der den finnes fra Louisiana nordover til Illinois, Indiana og Missouri. Spredte bestander finnes vestover til Texas, Oklahoma og Kansas og østover til Sør-Carolina og Florida.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]