Oksidentkulebusk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oksidentkulebusk
Nomenklatur
Cephalanthus occidentalis
L.
Populærnavn
oksidentkulebusk
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppekarplanter
Gruppeblomsterplanter
Ordensøteordenen
Familiemaurefamilien
Slektkulebusk
Økologi
Habitat: våte steder
Utbredelse:

Oksidentkulebusk (Cephalanthus occidentalis) er en løvfellende busk i maurefamilien som vokser i Nord- og Mellom-Amerika.

Den blir som regel 1–3 m høy, men kan bli opptil 6 m høy. Stammen er ofte fortykket nederst. Unge greiner er grønne, men de blir mørkere og får iøynefallende, opphevde korkporer. Bladene har en kort stilk og sitter motsatt eller kransstilt tre eller fire. De er eggformete eller avlangt eggformete, helrandede, 7–18 cm lange og 4–10 cm brede.

Blomsterstanden er endestilt eller sitter i bladhjørnene til de øverste bladene. Én–tre blomsterstander sitter sammen på en 5 cm lang stilk. De består av mange blomster som er tett samlet i et kulerundt hode som er 2,5–3 cm i diameter. Blomstene dufter og er hvite og tvekjønnede. Kronen er 6–10 mm lang og har fire hårete fliker. Det er fire korte pollenbærere og en lang, udelt griffel som stikker 5–8 mm ut av kronen.

Busken blomster over en lang periode fra seint på våren til tidlig høst. Pollineringen gjøres av ulike insekter, som honningbier, humler, bladskjærerbier, vepsefluer, blomsterfluer og sommerfugler. Fruktene er samlet i et hode med lang stilk. Enkeltfruktene er 4–7 mm lange og rødbrune når de blir modne i august–november.

Oksidentkulebusk er avhengig av fuktighet og danner kratt på steder som periodevis oversvømmes. Den er lyskrevende og vokser best i full sol. Planten finnes i sumper, lysninger og våte forsenkninger i skog og langs bredden av elver og innsjøer.

Busken er vertsplante for mange sommerfugler, blant annet Hyphantria cunea, prometeusspinner, kongespinner, cecropiaspinner, Hyalophora euryalus og Rothschildia lebeau.

I sentrale og østlige Nord-Amerika er oksidentkulebusk vanlig i et stort område nordover til sørlige Nova Scotia, New Brunswick, Québec, Ontario, Michigan, Wisconsin og Minnesota, og vestover til østlige deler av Kansas, Oklahoma og Texas. Disse plantene regnes til varieteten var. occidentalis.

Bestander i andre områder regnes til var. californicus. Spredte forekomster finnes i vestlige Texas, New Mexico, Arizona og Central Valley i California. Arten er sjelden i de tørre områdene nord i Mexico, men er vanlig lenger sør i landet og videre sørover i Mellom-Amerika til Honduras. Den finnes også på Cuba.

Oksidentkulebusk plantes av og til i hager. Den er lite prøvd i Norge, men finnes i Ringve botaniske hage i Trondheim som ligger i herdighetssone 4.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]