Nordre Åsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nordre Åsen er et nabolag i bydel Nordre Aker i Oslo, beliggende helt sør i strøket Grefsen. Det er oppkalt etter Nordre Åsen gård ettersom det ligger på de gamle jordene til nordøstdelen av denne, og har dermed historisk ingenting å gjøre med Grefsen-gårdene som ellers har dominert strøkets areal. Nabolaget anses kun som Grefsen på grunn av at Gjøvikbanen og senere Ring 3 har delt det fra sitt opprinnelige strøk.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet er ikke en bestemt form av «ås» eller norrønt áss, men er sammensatt av norrønt 'os', «elveutløp», og 'vin', «naturlig eng» og uttales med tonem 2 (som «Tåsen»).[trenger referanse]

Avgrensing[rediger | rediger kilde]

Nordre Åsen avgrenses av Trondheimsveien i sør, Ring 3 i vest, Kjelsåsveien (begge sider) i nordvest til krysset med Lettvintveien/Lofthusveien, deretter Lofthusveien i nord, og i øst Haraldsheimveien. Det grenser dermed til Sinsen i sør, Storo i vest, Grefsen i nord, Lofthus i nordøst og Disen i øst.

Veien Åsensvingen er den eneste gaten nabolaget har for seg selv. Helt i vest ligger trikkelinjen Sinsenlinjen. Den har et stoppested her som heter Sinsenkrysset holdeplass, som holdeplassen ligger like nord for.

Bebyggelse[rediger | rediger kilde]

OBOS bygde Nordre Åsen borettslag i perioden 1949-1950 som nå består av 314 leiligheter fordelt på 16 blokker. Parkanlegget Muselunden sør for disse ble ferdig regulert i 1947. Vandrerhjemmet Oslo Hostel Haraldsheim (tidligere Haraldsheim Oslo Vandrerhjem) ligger helt i øst, i tillegg finnes Nordre Aasen bo- og habiliteringssenter for funksjonshemmede her.

Det bor 426 i roden/grunnkretsen Nordre Åsen.

Nordre Åsen idrettsanlegg[rediger | rediger kilde]

Nordre Åsen idrettsanlegg er hjemmebane for alle Skeid-lag. A-laget spilte i 2013-sesongen alle hjemmekamper her, etter å ha flyttet fra Bislett (og før det Voldsløkka). Det er også på Nordre Åsen man finner Skeids klubb- og kontorlokaler. Det er også her man finner hjemmebanen og klubbhuset til Sandaker Ski og Fotballklubb.

Nordre Åsen består av en gressbane, en kunstgressbane og en grusbane. Alle i 11-er størrelse. I tillegg er det en 7-er grusbane og en liten kunstgressbane.

Om vinteren er det is på grusbanen så lenge været tillater det.