Royal Copenhagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Royal Copenhagen A/S
Porcelainsfabrik.png
Den opprinnelige fabrikken grunnlagt i Købmagergade i 1775
Org.formAksjeselskap
Etablert1775[1]
MorselskapRoyal Scandinavia
Produkt(er) Porselen
Antall ansatteCa. 500
Nettsideroyalcopenhagen.com

Royal Copenhagen er et dansk selskap, grunnlagt som Den Kongelige Porcelænsfabrik i 1775. Fabrikken ble etablert i en tidligere post- og gjestgivergård i Købmagergade i København under beskyttelse av enkedronning Juliane Marie og har siden kunnet kjennes på sitt karakteristiske logo med tre bølger, som symboliserer Danmarks tre store indre farvann: Øresund, Storebælt og Lillebælt.

Fabrikken ble grunnlagt av apoteker Frantz Heinrich Müller, som fikk monopol på å drive den i 50 år. Fabrikken kom på private hender i 1868 da Gustav Adolph Falck kjøpte den, og i 1882 ble den overtatt av fajansefabrikken AluminiaChristianshavn, ledet av Philip Schou. Kort etter Aluminias overtagelse ble produksjonen flyttet til en moderne bygning på Aluminias arealer på hjørnet av Smallegade og Søndre Fasanvej på Frederiksberg. De nye bygningene ble tegnet av Valdemar Ingemann. J.E. Gnudtzmann tegnet Schous direktørbolig på gatehjørnet og da de to fabrikkenes ledelser ble stadig mer adskilt, bygget Anton Rosen i 1908 enda en direktørbolig.

Selv om Aluminia hadde overtatt fabrikken, ble rollene byttet om senere da porselensfabrikken i 1969 la ned Aluminia og fajanseproduksjonen fortsatte i mindre skala.

I 2004 ble produksjonen flyttet til Glostrup.

Kongelige Porselen kjøpte Georg Jensen A/S i 1972, fusjonerte med Holmegaard Glasværk i 1985 og med Bing & Grøndahl i 1987. Firmaet er nå en del av Royal Scandinavia sammen med Georg Jensen og er eiet av det danske investeringsfondet Axcel. I forbindelse med Axcels overtagelse av Kongelige Porselen ble Holmegaard Glasværk solgt fra og gikk konkurs.

Kongelige Porselen har ca. 500 ansatte.

Kunstneriske ledere (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Noen kunstnere knyttet til fabrikken[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]