Rörstrand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stempel fra Rörstrand hentet fra katalogen for 1897. De tre kronene ble tilføyd til stempelet i 1884, og var hentet fra stempelet til Mariebergs porslinsfabrik.

Rörstrands porslinsfabrik er en svensk porselensfabrikant som ble etablert 13 juni 1726. På den datoen undertegnet stifterne dokumentet Associations-Contrakt emmillan samtelige Intressenterne uti det swenske Porcellains wärket som kommer å Stora Rörstrand efter det delftiska at inrätta

Rörstrands porslinsfabrik midt på 1800-tallet. Maleriet er laget før den såkalte stambanen (jernbanen) ble bygge, men man kan se at dampskipsforbindelsen har blitt etablert. Ukjent kunstner.

De første produksjonslokaler ble bygget på Rörstrands slott ved Karlbergssjön i Vasastan i Stockholm. Den første prøvebrenningen skjedde i august 1727, og kong Fredrik I var tilstede for å overvære hendelsen. Dette var den første porselensfabrikken som ble etablert i Sverige, og initiativet kom fra tyske Johann Wolf, som hadde rømt fra København i 1725 etter at han ikke klarte å oppfylle sitt løfte om å fremstille ekte porselen der - han hadde vært ansatt som verksmester ved Store Kongensgadefabriken i København. Opprinnelig hadde han vært ansatt som maler ved en fajansefabrikk i Nürnberg, men i 1722 ble han Store Kongensgadefabrikens første verksmester. Heller ikke i Sverige klarte imidlertid Wolff å lage ekte porselen; produktet ble fajanse. Først i 1821 ble det fremstilt ekte porselen på svensk jord.

Virksomheten til Rörstrand ble etter hvert flyttet til Göteborg, og senere til Lidköping. I 2004 besluttet den daværende eieren, det finske konsernet Iittala, å legge ned produksjonen i Sverige. Produksjonen av Rörstrand-gjenstander ble deretter flyttet utenlands.

Rörstrand inngår i dag i Fiskars Group, sammen med blant annet Royal Copenhagen og flere andre kjente merkeprodusenter.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]