Købmagergade (København)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Købmagergade
Købmagergade, Copenhagen.jpg
Basisdata


Købmagergade
55°40′51″N 12°34′38″Ø

Købmagergade er en gågate i sentrum av København som går fra Strøget til Kultorvet. Langs gaten ligger blant annet Rundetårn, stormagasinet Illum og kollegiet Regensen.

Også Købmagergades postkontor (nedlagt 2015) lå tidligere her. Det var dette postkontoret som i 1988 ble utsatt for grovt ran i det som omtales som Blekingegade-saken.

Historie[rediger | rediger kilde]

Købmagergade med det tidligere Hovedpostkontoret til venstre og Rundetårn i bakgrunnen.

Købmagergades historie kan følges tilbake til vikingtiden hvor den utgjorde en del av veien fra Roskilde til overfartsstedet til Amager og Skåne ved dagens Højbro. I jordeboken fra 1380 står Købmagergade med navnet Bjørnebrogade, som kan vise til en «bjørn» (= demning over vollgraven) eller til en bro over byens renne (= åpen kloakk). Dette var en liten elv som het Rosenåen og den rant gjennom Købmagergade.

I middelalderen solgte byens slaktere kjøtt fra bodene sine på gaten. Av hygieniske grunner ble slakterne forvist til den østlige siden av Rosenåen av Frederik II i 1583. Slakterne tømte blod og slakteavfall ut i elven. Dengang kalte man slaktere kjødmangere og etter hvert ble gatens navn Kjødmangergade. I 1432 var navnet Køtmanger Bodher, i 1475 Køthmangerstrede, i 1504 Kjødmanger Gaadhen.

I 1530-årene ble bodene flyttet til dagens Skindergade som derfor i en periode kom til å hete Slagterboderne. Med tiden utviklet slaktingen inne i byen seg til et sunnhetsmessig problem. I 1577 ble slakting innenfor vollene forbudt og slakterne flyttet i stedet ut til Vesterbro.

Ettersom tiden gikk glemte københavnerne alt om de gamle slakterbodene og Kjødmangergade ble til Købmagergade (folkeetymologi). Første gang man støter på navnet Købmagergade er rundt 1660, men først på 1800-tallet er navnet alminnelig utbredt.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Peder Bundgaard: København – du har alt (s.134-5), forlaget Borgen, København 1996, ISBN 87-21-00499-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]