Porsgrunds Porselænsfabrik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Porsgrunds Porselænsfabrik
Porsgrunn Porselensfabrikk.jpg
Porsgrunn porselensfabrikk.
Org.formAksjeselskap
Org.nummer915 232 523
Etablert11. mai 1885
Morselskap 3 Norske AS
Hovedkontor PorsgrunnRediger på Wikidata
LandNorge
Produkt(er) Porselen, feltspatporselenRediger på Wikidata
Styreleder Atle Brynestad
Adm. dir. Stine Gjørtz
Nettsted Offisielt nettsted

Porsgrund Porselænsfabrik er en produsent av porselen i Porsgrunn i Telemark.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fabrikken ble grunnlagt i 1885 av skipsreder Johan Jeremiassen. Tyskeren Carl Maria Bauer ledet oppbygningen av fabrikken efter tegninger av Skiensarkitekten Waldemar Hansteen. I 1887 kunne den første brenningen finne sted. I fabrikkens lokaler finnes både et stort fabrikk-utsalg og det er anledning til å se produksjon og dekorering av porselen.

PP, som fabrikken også blir kalt, er Porsgrunns største turistattraksjon. Fabrikken ligger helt nede ved elva, ved Porsgrunnsbruas vestre brohode, i innløpet til Telemarksvassdraget.

Det har, for Porsgrund Porselænsfabrik, som for de aller fleste porselensfabrikker i Europa, vært store forandringer de siste årene. Hoveddelen av produksjonen er flyttet til Tyskland. 17. november 2011 ble det nye Porsgrunn Porselens-senteret åpnet. De gamle, flotte bygningene er restaurert og modernisert, og huser nå et mangfold av nye virksomheter. Ved Porsgrund Porselænsfabrik blir det produsert feltspatporselen som blir brent på 1400 grader. Arbeidsstokken er nok bare en brøkdel av hva den har vært i de forutgående nesten 125 år, men det blir satset på fremtiden, med produksjon av krus og gaver og med blant annet produksjon av det tidløse Bogstad-serviset. Det blir som alltid ( helt fra starten i 1887 ), med alle sine deler, (tallerkner, kopper, fat, lysestaker osv ) dreid, støpt, glasert, brent og dekorert i Porsgrunn. Det er anledning til å bivåne disse prosessene. Dekorering foregår i våre dager stort sett på to måter, ved silketrykk eller med pensel. På Porsgrund Porselæn er penselen ennå i flittig bruk. Gaveartikler, fat, boller og vaser blir håndmalt. Det tradisjonsrike stråmønsteret blir også malt på frihånd. Linjer og render på krus likeså. Dekorer og logoer på krus blir stort sett laget ved silketrykk.

Noen sentrale medarbeidere[1][rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bøe, Alf (1994): Nora Gulbrandsen på Porsgrund, Oslo. ISBN 82-7003-129-1
  • Bøe, Alf (1967): Porsgrunds Porselænsfabrik. Bedrift og produksjon gjennom åtti år. Oslo.
  • Engelstad, Helen (1944): Porselen og paramentet. Brukskunstneren Nora Gulbrandsens arbeider. Oslo.
  • Halvorsen, Josef og Larsen, Kjell Egil (1997) "Gammelt Porsgrund" Klenodier verd å eie. Porsgrunn. ISBN 82-992998-2-9.
  • Polak, Ada (1080): Gammelt porsgrund porselen. Oslo. ISBN 82-7003-024-4

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kilde: Bøe (1967).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Vestfold og Telemark våpen.svgDenne Vestfold og Telemarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.