Servise

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Teservise i porselen, «Rothschild Bird» fra produsenten Herend i Ungarn.
Porsgrunds Porselæn kaffeservise, dekor 1237 modell 924, ca. 1890.
Riflet middagsservise fra Porsgrunds Porselænsfabrik, dekor 1354 modell 1111, ca. 1895.

Et servise eller stel er en samling med ulike deler av dekketøy som brukes til bestemte serveringsformål for mat og drikke, for eksempel til frokost, lunsj, middag, kaffe eller teselskap.

Drikkeglass og bestikk regnes ikke med til et servise. Serier av drikkeglass kalles glasservise og serier av bestikk bestikkservise. Komplette løsninger der både et servise, glasservise og bestikkservise inngår kalles gjerne et bordservise. Hva som passer sammen blir dermed smak og behag.

Hverdag og fest[rediger | rediger kilde]

Folk flest skiller mellom hverdagsserviser og selskapsserviser (finserviser). Hverdagsserviser benyttes til daglig og bør være robuste og enkle å håndtere og å holde rene. Det fleste moderne hverdagsserviser tåler godt rengjøring i oppvaskmaskiner, men det finnes kvalitetsforskjeller. Selskapsserviser benyttes gjerne bare til høytider eller når man har gjester. Finservisene har gjerne tynnere gods og er generelt mer eksklusive og kostbare, og derfor ikke alltid like robuste og letthåndterlige. Mange hånddekorerte eldre selskapsserviser tåler for eksempel ikke rengjøring i oppvaskmaskin. Moderne finere selskapsserviser tåler imidlertid dette godt, om enn ikke alltid like godt som klassiske hverdagsserviser.

Serviser er normalt aldri ildfaste (ovnssikkere), det vil si at de ikke tåler oppvarming i stekeovn. Mange tåler heller ikke mikrobølgeovn og fryser. I noen tilfeller er disse egenskapene tydelig merket på serviset av produsenten.

Materialvalg[rediger | rediger kilde]

Serviser lages i ulike kvaliteter av keramikk, glass, melamin eller metall. Finere serviser blir gjerne tegnet av kjente designere og produsert av tynt høybrent feltspatporselen, og delene være formgitt og dekorert av kjente industridesignere og kunstnere, og av og til også være håndmalte med innslag av ekte 24 karat gull og platina.

Størrelser[rediger | rediger kilde]

De ulike delene som inngår i et servise kan som regel også kjøpes enkeltvis. Ofte selges også serviser i ulike startpakker, der det for eksempel inngår deler til to, fire eller seks personer. Mange har som mål å ha et komplett servise til 4, 6, 8, 12, 16, 24 eller til og med 36 og 48 personer. For en vanlig norsk familie er det gjerne mest typisk med et servise til 6, 8 eller 12 personer. Før i tiden hadde imidlertid mange et ønske om ha et servise til 12 personer, gjerne både et middagsservise og et kaffeservise, men nødvendigvis ikke av samme modell.

Priser og løsninger[rediger | rediger kilde]

Komplette serviser kan være svært kostbare å anskaffe, spesielt anerkjente merkevarer. Porsgrunds Porselænsfabriks to serviser «Bogstad» og «Bølge» lages for hånd i tynt høybrent feltspatporselen med håndmalt stråmalt dekor og er eksempler på kostbare serviser, der selv enkle startpakker til seks personer kan nærme seg 20 000 kroner. Det har lenge vært kjent at søsken, gode venner og naboer av praktiske årsaker har valgt å kjøpe samme middagsservise, så de kan låne deler av hverandre til spesielle anledninger, der behovet for dekketøy overgår det en vanlig familie normalt har til rådighet.

Ulike serviser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]