Mikrobølgeovn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Haier mikrobølgeovn
Magic Chef mikrobølgeovn

En mikrobølgeovn (også omtalt med kortformen mikro) er en type steke- eller varmeovn som skaper varme ved hjelp av et høyfrekvent, elektromagnetisk felt, varmemikrobølger (2450 MHz).

Mikrobølgeovnen ble oppfunnet ved en tilfeldighet av den amerikanske ingeniøren Percy Spencer. Mens han arbeidet med et radaranlegg merket han plutselig at en sjokoladeplate som han hadde i lommen begynte å smelte. Den første mikrobølgeovnen hadde han ferdig i 1947.

Den elektromagnetiske strålingen varmer vann og andre polariserende molekyler i mat raskt og effektivt, men mikrobølgeovnen egner seg ikke til å steke eller bake matretter slik som konvensjonelle stekeovner gjør. Mikrobølgeovner er i bruk i industrien, storkjøkken og i private hjem. Mikrobølgeovner for privat bruk har vanligvis en effekt på 600 watt og oppover.

Mikrobølgene øker molekylbevegelsene i vann- og andre polariserende molekyler. Strålingen når kun noen centimeter inn i objektet, og varme ledes inn i de øvrige deler derfra. En mikrobølgeovn bruker omkring 25 prosent mindre energi enn en stekeovn på å varme opp samme mengde mat. I mikrobølgeovner må man ikke legge inn noe av metall eller tette innpakninger.

Mikrobølger er skadelige, og derfor blir strømmen brutt når ovnsdøren åpnes. Selve boksen er alltid av metall, slik at stråling ikke slipper ut i rommet. Faren ved bruk av mikrobølgeovner har lenge vært diskutert, men man har ikke funnet konkrete skader som stammer fra strålingen ved normal bruk. Likevel er det mulig å få brannskader hvis man bevisst deaktiverer funksjonen som stanser ovnen ved åpning av døren.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Mikro mot mikrober - artikkel fra forskning.no 1.2.07