Mahogni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Finérplate av «hondurasmahogni» (Swietenia macrophylla)
Moderne klavikord bygd etter gammel modell med kasse av hovedsakelig mahogni
Mahogni-tømmer klargjøres for eksport i Belize ca. 1936

Mahogni er fellesbetegnelse på tømmer fra flere tropiske treslag kjennetegna av en vakker rødbrun farge når veden er polert. Trevirket er lett å bearbeide og motstandsdyktig mot termittangrep og vann, noe som gjorde at en særlig tidligere brukte det til å lage blant annet møbler, interiører og båter. Regnskogfondet anbefaler forbrukere å unngå produkter laget av mahogni, av hensyn til miljø og menneskerettigheter.

Navnet mahogni blei først brukt om to tretyper av slekta Swietenia i den nye verden; vestindisk mahogni (Swietienia mahagoni) fra Karibia og hondurasmahogni (Swietienia macrophylla) fra Sentral- og Sør-Amerika. Seinere er det også blitt brukt om liknende treslag både fra Asia og Afrika, trær som hører til planteslektene Khaya og Melia. Alle disse hører til mahognifamilien (Meliaceæ).

Mahogni har tradisjonelt blitt produsert blant annet i Amerika, Afrika, India og Australia, men de fleste formene er i dag verna som trua arter av CITES-avtalen. De ulike sortene har hatt ulike varenavn som «japansk mahogni», «afrikansk mahogni» osv. og er blitt ansett som et luksuriøst materiale.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]