Øresund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Øresund sund
Kart over Øresund

Øresund er et sjøområde beliggende mellom Sjælland og Skåne, tidligere helt dansk farvann, nå riksgrense mellom Danmark og Sverige. Middeldybden angis ofte til ca. 11 meter, men området består av både lavvannede bukter og områder med dybder opp til omkring 40 meter på det smale stykket mellom Helsingør og Helsingborg. Sundet er 118 km langt og 4 til 28 km bredt. Det begrenses i nord av en linje fra Gilbjerg Hoved til Kullen. Det begrenses i sør av linjen Stevns fyr-Falsterbo.

Bunnen er meget forskjelligartet, men generelt kan man si at de lavvannede områdene er dominert av sandbunn og de dypere områdene har store mengder av silt og leire. I mindre områder finnes dessuten steinrev, muslingbanker og blottlagt grunnfjell. Visse steder i Køge Bugt finnes nunataker av undergrunnens kalk. Mellom Amager og Malmö ligger en gammel randmorene kalt Drogden Sill, hvor vanndybden ikke overstiger 10 meter. Denne terskelen blir i stor grad styrt av vanngjennomstrømningen.

Sundet er ansvarlig for ca. 25 prosent av vannutskiftningen mellom Østersjøen og Kattegat/Nordsjøen. Øresund har generelt en nordgående overflatestrøm som fører brakkvann fra Østersjøen mot Kattegat. Fra Kattegat strømmer saltvann sørover langs bunnen. De to vannmassene blandes under normale vindstille forhold ikke men danner et såkalt springlag med en stor gradient hva angår salinitet og temperatur. Springlaget ligger vanligvis i cirka 10-12 meters dybde. Kun i få situasjoner vil vinden være kraftig nok til å oppblande vannsøylen og dermed bringe saltvann fra Kattegat til Østersjøen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Øresund har gjennom historien hatt en viktig strategisk betydning for en rekke land. Nordeuropas viktigste skipsled gikk gjennom Øresund.

Danmark omfattet lenge begge landsider av sundet, og krevde i flere hundre år avgift av alle forbipasserende skip. Øresundstollen ble innkrevd ved Kronborg.

I 1660 sto det viktige slaget i Øresund der Danmark fikk hjelp fra Nederland til å motstå svensk overmakt.

I 2000 ble Øresundsforbindelsen åpnet, som innebærer vei- og togforbindelse mellom København og Malmö.