Torv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Torv som er gravd opp og satt til tørking.
Industriell utvinning av brenntorv i Øst-Friesland, Tyskland
Torv til tørk på Sortland i 1950.
Torvløe som er gjenoppbygd på Hordamuseets avd. Fanastøl. Den er steinsatt nederst, med en halv langvegg av brakje, og tradisjonelt torvtak

Torv dannes gjennom at organisk materiale som mose, gress og løv blir liggende i et område mettet med vann, slik at mikroorganismer på grunn av oksygenmangel ikke er i stand til å bryte ned materialet.

Torv er derfor en hovedbestanddel av økosystemet myr.

Som brensel[rediger | rediger kilde]

Torv benyttes mange steder som et brensel som hentes fra torvmyrer. Spesielt i trefattige områder kan torv være et godt alternativ til ved. Torven skjæres normalt ut som firkantede klosser, som så legges til tørking og oppbevaring i torvhus. Uttakstedet kalles gjerne torvtak.

Selv om Norge er bemidlet med mye skog, har torv som brensel i Norge vært kjent i lang tid, og er omtalt i Snorres kongesaga. I Irland er det derimot lite skog som kan utnyttes, og torvmyrene regnes som en nasjonal ressurs av betydning, og torven er den primære fyringsressursen.

I Skottland brukes torvoppvarming under røsting av spirende bygg til malt som brukes til whiskyproduksjon. Mange av de rene whiskyene har tydelig torvbrentsmak. De irske er røstet med antrasittkull, og har derfor en annen smak.

Energiinnholdet i torv er fra ca 3,5 til 5 kWh per kilogram.

Andre bruksområder[rediger | rediger kilde]

I tidligere tider har torv vært benyttet som byggemateriale for boliger og for uthus, se torvgamme. Torv har også blitt benyttet som strømateriale i fjøs, stall og utedoer. Strømaterialets oppgave var å suge opp urin som var verdifull nitrogenkilde i gjødselen. Det fantes flere fabrikker som produserte torvstrø til dette formålet, bl.a. Myhre torvstrøfabrik i Birkenes.'

Begrepet torv brukes også om det øverste laget av matjord med gras og annen vegetasjon, og deres røtter. Slik torv fra naturlig eng var det beste materialet til tradisjonelle torvtaknever, gjerne på hus som er bygd i lafteverk. Myrtorv egner seg dårlig til taktekking fordi den krymper ved uttørking, men blir likevel markedsført som materiale til moderne torvtak. Grastorv av matjord blir brukt til anlegg av gressplen og i andre sammenhenger hvor matjorden graves bort for å legges tilbake igjen. I dag kan en få kjøpt slik «ferdigplen» i ruller. Mange fotballbaner med gressdekke er blitt fornyet på den måten.

Når myr ødelegges, frigjøres karbon og biologisk mangfold ødelegges.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]