Juliane Marie av Danmark og Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Juliane Marie av Danmark og Norge
Dronning
Julianemariedenmark.jpg
FødtJuliane Marie von Braunschweig-Wolfenbüttel-Bevern
4. sep. 1729[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Wolfenbüttel[5]Rediger på Wikidata
Død10. okt. 1796[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (67 år)
Fredensborg slottRediger på Wikidata
Gravlagt Roskilde domkirkeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse GemalRediger på Wikidata
Embete Dronning av Danmark (17521766)Rediger på Wikidata
Ektefelle Frederik V av Danmark og Norge (17521766)[6]Rediger på Wikidata
Far Ferdinand Albrecht IIRediger på Wikidata
Mor Antoinette Amalie av Braunschweig-WolfenbüttelRediger på Wikidata
Søsken
10 oppføringer
Elisabeth Christine von Braunschweig-Wolfenbüttel-Bevern, Luise av Braunschweig-Wolfenbüttel, Therese av Braunschweig-Wolfenbüttel, Sophie Antonia av Braunschweig-Wolfenbüttel, Ludwig Ernst av Braunschweig-Wolfenbüttel, Friedrich Franz av Braunschweig-Wolfenbüttel, Ferdinand av Braunschweig, Karl I, Albrecht av Braunschweig-Wolfenbüttel, Anton Ulrich av Braunschweig-WolfenbüttelRediger på Wikidata
Barn Arveprins FrederikRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
FyrstehusHuset Welf

Juliane Marie av Braunschweig-Wolfenbüttel (født 4. september 1729 i Wolfenbüttel, Braunschweig, død 10. oktober 1796Fredensborg slott) var gift med kong Frederik V og var dronning av Danmark og Norge. Hun var datter av hertug Ferdinand av Braunschweig-Wolfenbüttel og hertuginne Antoinette Amalie.

Ved sitt giftermål med Frederik V ble Juliane Marie stemor til kronprins Christian og til prinsessene Sofia Magdalena, Vilhelmine Caroline samt Louise.

Juliane Marie og Frederik V fikk sønnen Frederik i 1753.

I 1766 døde Frederik V bare 42 år gammel og den 17–årige kronprins Christian ble konge. Den unge kongen begynte et liv med festing og utskeielser og han kunne få raserianfall hvor han gjorde hærverk. Det ble etter hvert mer og mer klart for omgivelsene at han led av en form for sinnssykdom.

Struensee[rediger | rediger kilde]

Enkedronning Juliane Marie som peker på et portrett av sin sønn arveprinsen, av Johann Georg Ziesnis 1766-1767, Frederiksborgmuseet

I 1768 vendte kongen hjem fra sin store utenlandsreise, og med i følget var en tysk lege ved navn Johann Friedrich Struensee. Struensee ble knyttet til hoffet, ettersom han hadde god innflytelse på kongens sykdom. Den reformivrige Struensee utmanøvrerte etter hvert de forskjellige embetsmennene, blant andre Ove Høegh-Guldberg. Ikke bare vant Struensee makten, han hadde også innledet et forhold med dronning Caroline Mathilde. Da dronningen fødte prinsesse Louise Augusta 7. juli 1771, var det den alminnelige mening at Struensee var barnets far, selv om kongen anerkjente farskapet.

Den 17. januar 1772 fant det sted et kupp som medførte at Struensee og hans venn Enevold Brandt ble arrestert. Det samme ble dronning Caroline Mathilde. Det er ikke påvist at enkedronning Juliane Marie var den drivende kraft, men hun tok del i utførelsen. Det var kjent også at Juliane Marie gjerne hadde sett sin egen sønn som tronarving i stedet for den sinnssyke kongen. Struensee og Brandt ble henrettet og dronning Caroline Mathilde forvist til Celle.

Enkedronning Juliane Marie og Høegh-Guldberg innførte et konservativt styre; de reformene som Struensee hadde innført, ble for en stor del satt ut av kraft. Juliane Marie delte ut mange titler og ordener – muligens som et middel for å holde seg ved makten.

Enkedronningen, Høegh-Guldberg og arveprins Frederik forsøkte å knytte kronprins Frederik nærmere til seg i de følgende årene, men uten å lykkes.

Kuppet i 1784[rediger | rediger kilde]

Da kronprinsen (den senere Frederik VI) ble myndig, gjennomførte han et kupp den 14. april 1784 og Juliane Marie ble satt ut av spill. Den dagen kronprinsen utførte kuppet hadde planen vært at det skulle innsettes to nye embetsmenn i statsrådet. Kronprinsen forhindret dette ved å sikre seg kongens underskrift på et reskript som kunngjorde at alle fremtidige kongelige befalinger skulle bære kronprinsens underskrift for å være gyldig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014
  2. ^ a b Dansk biografisk leksikon, oppført som Juliane Marie, Dansk Biografisk Leksikon-ID Juliane_Marie
  3. ^ a b The Peerage, oppført som Juliane Marie Prinzessin von Braunschweig-Wolfenbüttel, The Peerage person ID p10227.htm#i102261, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ a b Kunstindeks Danmark, oppført som Marie Juliane, Kunstindeks Danmark kunstner ID 7724, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014
  6. ^ The Peerage person ID p10227.htm#i102261, besøkt 7. august 2020

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Louise av England 
Dronning av Norge og Danmark
Etterfølger:
 Caroline Mathilde av Danmark og Norge