Frederiksberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frederiksberg
Frederiksberg
Frederiksberg slott sett fra Frederiksberg Have
LandDanmark Danmark
RegionRegion Hovedstaden
KommuneFrederiksberg kommune
TidssoneCET
Areal8,77 km²
Befolkning98 782 (2011)
Bef.tetthet11 263,63 innb./km²
Høyde over havet15 meter
NettsideNettside
Beliggenhet

Frederiksberg
55°40′39″N 12°32′11″Ø

Frederiksberg er en by på Sjælland i Danmark, opprinnelig vest for København, men er etter noen nabokommuners innlemmelse i København (1901) helt omsluttet av denne.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Frederiksbergs opprinnelige navn var Tulehøj.[1] I så fall har det trolig bodd en thul der, oldtidens navn på en prest eller magiker. Ordet kjennes fra inskripsjonen på Snoldelev-steinen.[2] Thul har samme rot som verbet thula (= å tale), så en thul kan opprinnelig ha vært en som fremsa ting. På angelsaksisk hadde thyle samme betydning, og i Beowulf-kvadet er dette tittelen på Unferth.[3] I Håvamål blir Odin selv kalt «den gamle thul».[4] Thula har også betydningen «sang», som i Rigstula (= Rigs sang).

Det står i Dend kongelige Residents- og Stabel-Stad Kiøbenhavn historiske Beskrivelse at «Kiøbenhavns Grændser var da fra Tulleshøy til gammel Bohøy, Amager og Saltholm, og hvad der imellem laae» – avsnittet viser til forholdene i 1443.[5] På det tidspunkt ble navnet Tulehøj oppfattet som Tulleshøy.

Historie[rediger | rediger kilde]

Frederiksbergs historie går tilbake til den 2. juni 1651. Da ga Frederik III 20 amagerbønder med hollandske røtter lov til å bosette seg ved Allégade i Ny Hollænderby. I 17001703 oppførte Frederik IV et lystslott på Valby Bakke, lokalt kalt Solbjerg. Det var inspirert av kongens reiser i Frankrike og Italia. Han ga slottet navnet Friederichs Berg, og byen ved slottsbakkens fot kom til å hete Frederiksberg.

Byen vokste svært langsomt, og omkring 1800 hadde den 1 200 innbyggere. Først etter 1822, da den militære såkalte demarkasjonslinje rundt København ble flyttet, begynte Frederiksberg å vokse for alvor. I dag har byen cirka 100 000 innbyggere.

Transport[rediger | rediger kilde]

Metroen stopper ved Solbjerg Plads (Frederiksberg stasjon). Fra Metrostasjonen er det utganger til Frederiksberg Centret (kjøpesenter), Copenhagen Business School (CBS) og Falkoner Allé.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 55°40′39,3″N 12°32′2,8″Ø