Sundance filmfestival

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sundance filmfestival er en filmfestival i USA med fokus på uavhengig film, dvs. filmer produsert av andre enn de store studioene. Den er den største av sitt slag i USA, og den blir avholdt årlig i byene Park City, Salt Lake City og Odgen i Utah, samt på Sundance Ski Resort. Festivalen består av flere konkurransekategorier innen dramatiseringer og dokumentarer. I tillegg blir det vist filmer utenfor programmet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Festivalen startet i 1973 som Utah / US Film Festival, i et forsøk på å lokke filmskapere til staten Utah. Hovedfokuset for festivalen var å presentere en rekke retrospektive filmer, samt paneldebatter med filmskapere. En del av festivalen var også dedikert filmer laget utenfor studiosystemet, såkalte uavhengige filmer.

Opp gjennom årene var flere forhold med på å øke oppmerksomheten på festivalen. Det første var at skuespilleren Robert Redford, som selv bodde i Utah, ble involvert ved å bli festivalens første formann. Senere ble festivalen flyttet fra september til januar, etter råd fra regissør Sydney Pollack, siden man da kunne utnytte skisenteret på stedet i å tiltrekke seg oppmerksomhet fra Hollywood.

I 1985 ble driften av festivalen tatt over av Sundance Institute, en nullprofittorganisasjon som jobbet for å hjelpe uerfarne filmmakere, og i 1991 skiftet festivalen navn til det nåværende Sundance. Instituttet støtter filmskapere ved hjelp av paneldebatter og mulighet for å jobbe i workshops.

Festivalen ble ikke sett på som en viktig festival før etter 1989. 1989 var året da Steven Soderbergh hadde premiere på sin Sex, løgner og videotape. Filmen ble veldig populær da den ble vist på festivalen, og distribusjonsrettighetene ble kjøpt av Miramax Films. Filmen, som hadde et budsjett på $1,2 millioner, endte med å spille inn nesten $25 millioner etter at Miramax presenterte den nasjonalt. Studioene begynte dermed å få øynene opp for festivalen som en måte å skaffe seg billige suksesser på, og interessen for festivalen økte. Ut over 90-tallet økte antall visninger, og publikumstallet steg. På denne tiden fikk regissørene Kevin Smith (Clerks.), Robert Rodriguez (El Mariachi), Quentin Tarantino (De hensynsløse) og Jim Jarmusch (Dead Man) sine gjennombrudd på festivalen.

I løpet av de siste ti årene har festivalen blitt utsatt for mange kommersielle fremstøt, ved at selskaper setter opp stands og lager happenings under festivalen. Festivalledelsen har oppfordret selskapene til heller å sponse dem, slik at de støtter formålet med festivalen. Festivalen har også blitt et «se og bli sett»-evenement, til forargelse fra de som er der for filmene, og tiltrekker seg årlig kjendiser som Ashton Kutcher, Demi Moore og Britney Spears.

Festivalen har fått sitt navn etter «The Sundance Kid», Robert Redfords rollefigur i filmen Butch Cassidy and the Sundance Kid.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]