Speed

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For andre betydninger, se Speed (andre betydninger)
Speed
Generell informasjon
SjangerActionthriller
Utgivelsesår1994
Prod.landUSA
Lengde1 t. 56 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiJan de Bont
ProdusentMark Gordon
Ian Bryce
ManusforfatterGraham Yost
Joss Whedon
MusikkMark Mancina
SjeffotografAndrzej Bartkowiak
KlippJohn Wright
Foran kamera
MedvirkendeKeanu Reeves
Dennis Hopper
Sandra Bullock
Jeff Daniels
Annen informasjon
Budsjett$28 millioner
Prod.selskap20th Century Fox
Premiere10. juni 1994 (USA)
19. august 1994 (Norge)
Eksterne lenker
Deler av filmen ble innspilt Interstate 110 i Los Angeles

Speed er en amerikansk actionthriller fra 1994 med Keanu Reeves, Dennis Hopper og Sandra Bullock i hovedrollene. Regien er ved Jan de Bont. Filmen er en nyinnspilling av den japanske kriminalthrilleren Expressen er lastet med...... dynamitt! (Shinkansen daibakuha) (også kjent som The Bullet Train) fra 1975.

Speed ble godt mottatt av filmkritikerne og ble en publikumssuksess både i USA og flere andre land. Den innbrakte over $350 millioner på verdensbasis og ble den åttende mest innbringende filmen i USA i 1994. Keanu Reeves og Sandra Bullock fikk sitt internasjonale gjennombrudd som skuespillere med denne filmen.[1][2] Den regnes også å være regissør Jan de Bonts høydepunkt i karrieren.[3] Han har også gjort seg bemerket med filmene Twister og The Haunting.

Speed vant to Oscar-priser for henholdsvis lyd og bilde, og ble samme år belønnet med to BAFTA-priser i tilsvarende kategoriene. Bullock vant en Saturn Award for sin rolleprestasjon.

Filmen fikk en mindre suksessfull oppfølger i 1997: Speed 2: Cruise Control. Sandra Bullock har samme rolle i denne, mens Reeves takket nei til å medvirke.

Handling[rediger | rediger kilde]

En forstyrret bombemann har plantet eksplosiver i en heis, og dermed blir to bombeeksperter ved L.A.P.D. SWAT team, Jack Traven (Keanu Reeves) og Harry Temple (Jeff Daniels), sendt til åstedet. De avverger en katastrofe, men bombemannen Howard Payne (Dennis Hopper) gir seg ikke. En buss i Los Angeles er hans neste mål, men bomben han plasserer vil bare gå av hvis bussen kjører i under 80 kilometer i timen. Jack klarer å komme seg om bord i bussen, som er full av passasjerer. Ved en misforståelse blir bussjåføren skutt, og passasjeren Annie (Sandra Bullock) må ta rattet.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Innspillingen av filmen fant sted fra september til desember 1993 og ble i sin helhet innspilt i Los Angeles.

Filmen er en nyinnspilling av den japanske kriminalthrilleren Expressen er lastet med...... dynamitt! (Shinkansen daibakuha) (også kjent som The Bullet Train) fra 1975, med Sonny Chiba i hovedrollen. I denne versjonen foregår handlingen ombord på et tog.[4]

Filmanmelderne og publikum[rediger | rediger kilde]

Filmen ble godt mottatt av anmelderne og har fått så mye som 90% på Rotten Tomatoes (fresh rating) og 78% på Metacritic.[5][6] Den kjente amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den rosende omtale og gav den fire av fire stjerner. Aviser og publikasjoner som Entertainment Weekly, The New Yorker, Time Magazine og Los Angeles Times var også meget begeistret, men også publikasjoner som TV Guide, Rolling Stone, The New York Times og Variety markerte seg som temmelige positive. Chicago Reader og USA Today var noe mer lunkene, mens Washington Post var mest negativ.[6]

Filmen ble en stor publikumssuksess og innbrakte over $350 millioner på verdensbasis og $121 millioner i USA alene. Det kan også nevnes at den spilte inn £10,5 millioner i Storbritannia og nesten 25 millioner kroner i Sverige.[7] Den ble den åttende mest innbringende filmen i USA i 1994.[8] 65% av filmens inntekter kom fra kinoer utenfor USA.

Den ble sett av over 400 000 i Sverige, 1,1 millioner i Spania og 2,4 millioner i Frankrike.[7]

I Norge[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde norgespremiere i august 1994 og ble den åttende mest besøkte filmen i Norge det året. (Tallene er kun basert på besøkene ved de 20 største kinoene i landet og er hentet fra Hvem Hva Hvor 1996).[9]

Dagbladets anmelder gav den terningkast fire.[10] Filmsiden CINERAMA gav DVD-utivelsen terningkast fem i 2000.[11]

En god beskrivelse av denne produksjonen vil nok være tankeløs usannsynlig action som holder deg i åndeløs spenning. Den er allikevel meget godt laget og det kreves ikke en dyp tolkning siden den kun er laget for underholdningens skyld.

CINARAMA, 2000

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Speed vant to Oscar-priser i kategoriene lyd og bilde, og ble samme år belønnet med to BAFTA-priser i de samme kategoriene. Bullock vant en Saturn Award for sin rolleprestasjon, og filmens komponist ble tildelt en BMI Film Music Award. En kan også nevne at den ble belønnet med fem MTV Movie Awards, en Golden Reel Award, en Nikkan Sports Film Award og en Golden Screen.

Nominasjoner

  • Oscar for beste klipp
  • Saturn Award for beste actionfilm og beste regissør
  • Eddie for klipp
  • Award of the Japanese Academy
  • BAFTA for beste spesialeffekter
  • C.A.S. Award for lyd
  • Edgar for beste film
  • Blimp Award for film, manlig hovedrolle og kvinnelige hovedrolle
  • MTV Movie Award i fire kategorier (blant annet for beste film)

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]