Men in Black

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Men in Black
Generell informasjon
GenreActionfilm,[1] science fiction-film,[2] kompisfilm, politikameratfilm, filmkomedie
Utgivelsesår1997
NasjonalitetUSA
Lengde94 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBarry Sonnenfeld[3] Rediger dette på Wikidata
ManusEd Solomon Rediger dette på Wikidata
TemaUtenomjordisk liv, insekter, flygende tallerken Rediger dette på Wikidata
Basert på
The Men in Black Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Laurie MacDonald, Walter F. Parkes, Steven Spielberg
MusikkDanny Elfman Rediger dette på Wikidata
FotoDonald Peterman[4] Rediger dette på Wikidata
KlippJim Miller Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeTommy Lee Jones,[1] Linda Fiorentino,[1] Vincent D'Onofrio,[1] Rip Torn,[1] Tony Shalhoub,[1] Jon Gries,[1] Carel Struycken,[1] Fredric Lehne,[1] Will Smith,[1] David Cross,[5] Sergio Calderón,[6] Tim Blaney,[5] Verne Troyer,[5] Isaac Mizrahi, Siobhan Fallon Hogan,[7] Patrick Breen,[7] Sean Whalen,[7] Michael Willis,[7] Willie C. Carpenter,[7] Debbie Lee Carrington,[7] Danny DeVito,[7] George Lucas,[7] Barry Sonnenfeld,[7] Steven Spielberg,[7] Sylvester Stallone,[7] Steve Rankin,[7] Becky Ann Baker,[7] Dionne Warwick,[7] Al Roker,[7] Charles C. Stevenson Jr.[7] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapAmblin Entertainment Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Columbia Pictures
InterCom
Netflix
Budsjett90 000 000 USD[8] Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning589 390 539 USD (globalt),[9] 250 690 539 USD (USA)[8] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)11. juli 1997 (Sverige)[10]
11. september 1997 (Tyskland)[11]
6. august 1997 (Frankrike)
2. juli 1997 (USA, Canada)[12]
1997
UtmerkelserOscar for beste sminke og hårstyling (1996) (vinner: Rick Baker, David LeRoy Anderson, tema for: Den 70. Oscar-utdelingen)
Saturn Award for Best Science Fiction Film (1998) (tema for: 24th Saturn Awards)
FilmserieMen in Black Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Men in Black er en sciencefiction-komedie fra 1997 regissert av Barry Sonnenfeld, med Tommy Lee Jones, Will Smith og Vincent D'Onofrio i hovedrollene.

Filmen var basert på tegneserien Men in Black av Lowell Cunningham, opprinnelig utgitt av Aircel Comics. Filmen inneholdt skapningseffekter[klargjør] og makeup av Rick Baker. Filmen ble utgitt 2. juli 1997 av Columbia Pictures og spilte inn over USD 587 millioner på verdensbasis mot et budsjett på USD 90 millioner. Den ble etterfulgt av Men in Black II i 2002, og en animert serie, bare kalt Men in Black: The Series, som ble sendt på Kids 'WB-kanalen fra 1997 til 2001.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Etter at et statlig amerikansk byrå oppnår jordklodens aller første kontakt med romvesener i 1961, lever det romvesener i all hemmelighet på jorden ved å forkle seg som mennesker. Men in Black (MIB) er en hemmelig statlig organisasjon som skal fungere som politi over disse romvesenene, skal beskytte jorden mot utenomjordiske trusler, og bruker teknologi for å utradere hukommelsen til mennesker som har kommet i kontakt med romvesen, for å holde romvesener eksistens og aktiviteter hemmelig. Alle MIB-agenter får deres tidligere identitet slettet, og pensjonerte agenter får utradert deres hukommelse for å hindre at informasjon om utenomjordiske skapninger blir offentliggjort.

I løpet av en aksjon for å arrestere et kriminelt romvesen ved navn Mikey nær grensen mellom USA og Mexico av agentene K og D, bestemmer sistnevnte seg for at han er alt for gammel for jobben sin. Han får agent K til å utradere hukommelsen hans, slik at D kan pensjonere seg fra MIB. I mellomtiden forfølger NYPD-betjent James Darrell Edwards III (spilt av Will Smith) en unaturlig rask og smidig mistenkt inn i Solomon R. Guggenheim Museum. K intervjuer James om hans mæte med romvesenet, utraderer deretter hukommelsen hans, og legger igjen et visittkort med en adresse. Edwards reiser til adressen og gjennomgår en rekke undersøkelser som han finner uortodokse løsninger for. Alle de andre kandidatene får utradert hukommelsen deres, men agent K tilbyr Edwards en fast stilling i MIB. Edwards aksepterer, og hans identitet og tidligere sivile liv blir slettet, når han blir utnevnt til Agent J.

Et romvesen som befinner seg ulovlig på jorden, dreper en bonde ved navn Edgar, og bruker huden hans som en forkledning for å late som han er et menneske. Edgar-romvesen forsøker å finne en enhet som kalles for "The Galaxy" og går til en restaurant i New York og finner to romvesener (også forkledd som mennesker) som Edgar tror har "The Galaxy" i deres besittelse. Men han finner ikke det han er på jakt etter. Samtidig undersøker K krasj-landingen av en UFO ved Edgars gård, og konkluderer med at Edgars hud ble tatt av en "bug" en art av aggressive kakerlakk-lignende romvesener.

K og J drar til et likhus for å undersøke likene som romvesenet drepte. Inne i den ene kroppen oppdager de et døende Arquillian-romvesen, som var medlem av den kongelige familien Arquillian. K frykter at dette romvesenets død kan utløse en krig. MIB-informant Frank the Pug forteller at "The Galaxy" er en massiv energi-kilde som er gjemt i en liten juvel. J oppdager at galaksen henger på halsbåndet til Arquillian-romvesenets katt, Orion, som nekter å forlate romvesenets kropp ved likhuset. I mellomtiden skyter et Arquillian-slagskip et advarselsskudd i Arktis, og leverer et ultimatum til MIB: Returner "The Galaxy" innen en "galaktisk standard uke", i løpet av en times tid på jorden, ellers vil romvesenene ødelegge hele jordkloden.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c d e f g h i j http://www.ofdb.de/film/1261,Men-in-Black; besøksdato: 8. april 2016.
 2. ^ http://www.imdb.com/title/tt0119654/; besøksdato: 8. april 2016.
 3. ^ Freebase-data fra Google, Google, Wikidata Q15241312, https://developers.google.com/freebase/ 
 4. ^ (på en) Internet Movie Database, Wikidata Q37312, https://www.imdb.com/ 
 5. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt0119654/fullcredits; besøksdato: 8. april 2016.
 6. ^ https://filmow.com/mib-homens-de-preto-t17/; besøksdato: 8. april 2016.
 7. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
 8. ^ a b https://www.boxofficemojo.com/title/tt0119654/; Box Office Mojo; besøksdato: 5. september 2022.
 9. ^ (på en) Box Office Mojo, Wikidata Q223142, https://boxofficemojo.com 
 10. ^ www.imdb.com[Hentet fra Wikidata]
 11. ^ www.kinokalender.com, besøkt 14. februar 2018[Hentet fra Wikidata]
 12. ^ Internet Movie Database, www.imdb.com, besøkt 5. september 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Men in Black – sitater