Desperado (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Desperado
Generell informasjon
GenreActionfilm,[1] thriller, kriminalfilm, neo-western, vigilantfilm
Utgivelsesår1995
NasjonalitetUSA
Lengde100 min.
SpråkEngelsk, spansk
Bak kamera
RegiRobert Rodríguez[1][2][3][4][5][6] Rediger dette på Wikidata
ManusRobert Rodríguez Rediger dette på Wikidata
TemaHevn, mexikansk kartell
Produsent(er)Robert Rodríguez
MusikkTito Larriva Rediger dette på Wikidata
FotoGuillermo Navarro Rediger dette på Wikidata
KlippRobert Rodríguez Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeAntonio Banderas,[2] Joaquim de Almeida,[2] Salma Hayek,[7] Steve Buscemi,[7] Cheech Marin,[2] Quentin Tarantino,[7] Carlos Gómez,[7] Tito Larriva,[7] Danny Trejo,[7] Carlos Gallardo, Enrique Iglesias,[7] Peter Marquardt[8] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapColumbia Pictures Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)InterCom
Netflix
Premiere(r)25. august 1995[9]
30. november 1995 (Tyskland)[10]
1995
FilmserieMexico-trilogien
Eksterne lenker

Desperado er en amerikansk actionthriller fra 1995, skrevet og regissert av Robert Rodriguez. Filmens hovedrolle, Antonio Banderas, spiller den tidligere mariachimusikeren som søker hevn over narkotikakongen som drepte hans kjæreste.

Desperado er oppfølgeren til Rodriguezs uavhengige filmdebut El Mariachi (1992), og andre filmen i hans såkalte «Mexico-trilogi». Den siste i denne rekken var Once Upon a Time in Mexico (2003). Desperado kan både bli sett som en oppfølger og som en nyinnspilling av El Mariachi. Carlos Gallardo som spilte El Mariachi i den første filmen med samme navn, men har en helt annen rolle i denne.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Ved Tarasco-baren i Mexico forteller en amerikaner ved navn Buscemi en historie om hvordan han var vitne til en massakre i en annen bar begått av en meksikaner med en gitar-kasse full av våpen. De andre som sitter i baren er uinteresserte i denne historien frem til Buscemi nevner navnet "Bucho". I mellomtiden har El Mariachi en drøm om hans tidligere møte med Moco, Buchos håndlanger, som drepte kjæresten hans. I en bar havner El Mariachi i en massiv skuddveksling mot flere av Buchos håndlangere. Han dreper alle som befinner seg i baren. Men Tavo, som satt på et bakrom og drev med ulovlig virksomhet, overlever og følger etter ham. Carolina, kvinnen som El Mariachi beskyttet mot kulene, tar ham med til en bokhandel hun eier. Bucho ankommer baren for å undersøke blodbadet. Paranoid beordrer Bucho sine menn til å jakte på mannen som er "kledd i svart"

I bokhandelen tar Carolina hånd om El Mariachis skader. Hun oppdager også alle pistolene i gitarkassen hans, og innser hvem han egentlig er. El Mariachi ber henne om å hjelp til å finne Bucho. Opprørt over massakren ved baren, forsøker Buscemi å overbevise El Mariachi om å gi opp sin søken etter blod. Utenfor kirken står en mann som dreper Buscemi og skader El Mariachi. Buchos menn ankommer stedet, men de tar feil mann (som også har kledd seg i svart) for El Mariachi og de dreper ham. De tar med kroppen tilbake til Bucho, som innser at de har tatt livet av feil person.

El Mariachi oppdager at bokhandelen til Carolina egentlig var betalt for av Bucho, for å bruke den som en front for hans narkotika-handel. Plutselig besøker Bucho henne, og El Mariachi må gjemme seg raskt. Men neste morgen ankommer Buchos håndlangere, angriper dem, og de setter bokhandelen i brann. Bucho samler mennene sine og ber dem drepe alle de ser i byen som de ikke kjenner. El Mariachi og Carolina planlegger deretter å konfrontere Bucho direkte.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0112851/; besøksdato: 9. mai 2016.
  2. ^ a b c d http://stopklatka.pl/film/desperado-1995; besøksdato: 9. mai 2016.
  3. ^ http://bbfc.co.uk/releases/desperado-film; besøksdato: 9. mai 2016.
  4. ^ http://www.filmaffinity.com/mx/film706374.html; besøksdato: 9. mai 2016.
  5. ^ http://www.interfilmes.com/filme_21567_A.Balada.do.Pistoleiro-(Desperado).html; besøksdato: 9. mai 2016.
  6. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=13019.html; besøksdato: 9. mai 2016.
  7. ^ a b c d e f g http://www.imdb.com/title/tt0112851/fullcredits; besøksdato: 9. mai 2016.
  8. ^ (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  9. ^ www.imdb.com, besøkt 9. mai 2016[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ www.kinokalender.com, besøkt 8. mars 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]