Hopp til innhold

Django Unchained

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Django Unchained
Generell informasjon
Utgivelsesår
  • 25. desember 2012 (2012-12-25)
(USA) 18. januar 2013 (Norge)
Prod.landUSAs flagg USA
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 år (Norge)
Bak kamera
RegiQuentin Tarantino
ProdusentReginald Hudlin
Stacy Sher
Pilar Savone
ManusforfatterQuentin Tarantino
SjeffotografRobert Richardson
KlippFred Raskin
Foran kamera
MedvirkendeJamie Foxx
Leonardo DiCaprio
Christoph Waltz
Joseph Gordon-Levitt
Kerry Washington
Samuel L. Jackson
Anthony LaPaglia
James Remar
Franco Nero
Prod.selskapThe Weinstein Company (USA)
Columbia Pictures (International)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Django Unchained er en spaghetti-westernfilm fra 2012 skrevet og regissert av Quentin Tarantino.

Filmen følger Django (Jamie Foxx), en frigitt slave som reiser på tvers av Amerika sammen med den tyske tannlegen som nå er blitt dusørjegeren Dr. King Schultz (Christoph Waltz) for å hente sin kone Broomhilda (Kerry Washington) fra den sjarmerende men sadistiske frankofile plantasjeeieren Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) og hans følge av hensynsløse slaveenklaver. På rollelisten finner vi Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio, Christoph Waltz, Kerry Washington, Samuel L. Jackson, Dennis Christopher og Don Johnson. Filmen hadde premiere i USA 25. desember 2012, og norsk premiere 18. januar 2013. Innspillingen startet i januar 2012.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen begynner i 1858 i Texas hvor brødrene Ace og Dicky Speck er ansvarlige for å transportere en gruppe svarte slaver til fots. Blant dem er Django (spilt av Jamie Foxx) som har havnet i en annen gruppe slaver enn hans kone Broomhilda von Shaft. De blir stoppet av Dr. King Schultz, en tysk tannlege som har begynt å arbeide som dusørjeger. Schultz ønsker å kjøpe Django på grunn av hans kunnskap om de tre fredløse brødrene Brittle, tilsynsmenn ved plantasjen til Djangos forrige eier. Når Ace sikter pistolen sin mot ham, dreper Schultz ham og sårer Dicky. Schultz tilbyr Django sin frihet og 75 dollar, i bytte mot hjelp til å spore opp de tre Brittle-brødrene.

Django og Schultz reiser deretter for å drepe alle Brittle-brødrene ved Spencer "Big Daddy" Bennett sin plantasje i Tennessee. Django dreper Bennett også. Schultz samtykker deretter i å hjelpe Django med å finne og redde hans kone Broomhilda. De får etterhvert vite at Broomhildas nye eier heter Calvin J. Candie, den grusomme eieren av Candyland-plantasjen. Mange forskjellige problemer oppstår underveis, og en av Calvins livvakter dreper Schultz. Django dreper livvakten, samt flere av Calvins håndlangere. Men han blir tvunget til å overgi seg, når Calvins slave Stephen tar hans kone Broomhilda som gissel.

Neste morgen blir Django torturert, før han ender opp med å bli solgt til et gruve-selskap. Men underveis til gruvene klarer han å komme seg unna, og han planlegger å returnere til Candyland med en pose dynamitt. Han dreper Stephen før han planter dynamitt over hele herskapshuset deres. Filmen avslutter med at Django og Broomhilda følger med på avstand, i det hele herskapshuset eksploderer - før de endelig kan reise videre sammen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Jamie Foxx

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]