Hopp til innhold

Neil Jordan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Neil Jordan
Jordan ved Tribeca Film Festival i 2010
FødtNeil Patrick Jordan
25. feb. 1950[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (74 år)
Sligo
BeskjeftigelseFilmregissør, skribent, manusforfatter, filmprodusent, romanforfatter, showrunner, fjernsynsprodusent, regissør Rediger på Wikidata
Utdannet vedSt Paul's College, Raheny
NasjonalitetIrland
Medlem avAosdána[5]
UtmerkelserWriters Guild of America Award
Irish PEN Award
Oscar for beste originalmanus (1991) (for: The Crying Game)
Rooney-prisen for irsk litteratur (1981)
Sitges Grand Honorary Award (2012)
Aktive år1979
Nettstedhttp://www.neiljordan.com/
IMDbIMDb

Neil Jordan (født 25. februar 1950) er en irsk filmregissør, manusforfatter, filmprodusent og forfatter.

Han debuterte som forfatter med bøkene Night In Tunisia i 1976 og The Past før han i 1982 skrev og regisserte sin første film, filmen Angel.[6] Som filmskaper og regissør står han blant annet bak filmer som Mona Lisa (1986), Fryktens spill (1992), En vampyrs bekjennelser (1994) og Michael Collins (1996). Han har vunnet priser for flere av sine filmer, blant annet vant han Oscar for beste originalmanus for Fryktens spill som også vant BAFTA for beste britiske film og Amandaprisen 1993 for beste utenlandske kinofilm.[7][8] Han har også skapt og produsert TV-seriene The Borgias (2011–2013) og Riviera (2017–).

Filmografi

[rediger | rediger kilde]
År Tittel Regi Manus Produsent Merknad
1982 Angel Ja Ja
1984 The Company of Wolves Ja Ja
1986 Mona Lisa Ja Ja Nominert til BAFTA for beste regi
Nominert til BAFTA for beste originalmanus
Nominert til Golden Globe for beste manus
1988 High Spirits Ja Ja
1989 Vi er ingen engler Ja
1991 Miraklet Ja Ja
1992 Fryktens spill Ja Ja Oscar for beste originalmanus
Nominert til Oscar for beste regi
Nominert til BAFTA for beste regi
Nominert til BAFTA for beste originalmanus
1994 En vampyrs bekjennelser Ja Nominert til Saturn Award for beste regi
1996 Michael Collins Ja Ja Gulløven
1997 The Butcher Boy Ja Ja Ja Sølvbjørnen for beste regi
1999 Forvarselet Ja Ja
Slutten på et forhold Ja Ja Ja BAFTA for tilpassede manus
Nominert til BAFTA for beste regi
Nominert til Golden Globe for beste regi
2000 Not I Ja Kortfilm
2002 The Good Thief Ja Ja Ja
2003 The Actors Ja Ja
Intermission Ja
2005 Breakfast on Pluto Ja Ja Ja
2007 The Brave One Ja
2009 Ondine Ja Ja Ja
2012 Byzantium Ja
2018 Stalker Ja Ja

Kun som ansvarlig produsent:

TV-serier

[rediger | rediger kilde]
År Tittel Regi Manus Ansvarlig
produsent
Skaper
2011–2013 The Borgias Ja Ja Ja Ja
2017– Riviera Ja Ja Ja

Bibliografi

[rediger | rediger kilde]
  • Night In Tunisia (1976)
  • The Past (1980)
  • The Dream Of A Beast (1983)
  • Sunrise With Sea Monster (1994)
  • Shade (2005)

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 102063[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id jordan-neil, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 17775, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ aosdana.artscouncil.ie, besøkt 6. juli 2018[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ «Neil Jordan: ‘I couldn’t make The Crying Game today’». irishtimes.com (engelsk). 13. februar 2021. Besøkt 30. desember 2021. 
  7. ^ «Oppskriften på lettvint skrekk». ba.no. 10. mai 2019. Besøkt 30. desember 2021. 
  8. ^ «Seier'n ble vår!». vg.no. 29. august 1993. Arkivert fra originalen 25. desember 2021. Besøkt 30. desember 2021. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]