Massiel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Massiel
Spaanse zangeres Massiel, winnares Euro Song Festival tijdens opname in studio K, Bestanddeelnr 921-2648.jpg
Født2. aug. 1947[1]Rediger på Wikidata (75 år)
MadridRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, sanger og låtskriverRediger på Wikidata
EktefellePablo Lizcano (19851988)
Partner(e)Carlos Zayas Mariategui (19741981)
Nasjonalitet SpaniaRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
PseudonymMassiel
SjangerPopmusikk
InstrumentVokal
StemmetypeTenore di grazia
Aktive år1966
IMDbIMDb
Notable verk
La, la, la

María de los Ángeles Santamaría Espinosa (født 2. august 1947 i Madrid i Spania), kjent som sangeren Massiel, er en spansk popsanger. Hun vant Eurovision Song Contest 1968 med sangen «La, la, la» og slo den britiske popsangeren Cliff Richard og hans «Congratulations» med ett poeng.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

María de los Ángeles Santamaría Espinosa hadde kontakt med sangere og grupper fra tidlig av fordi faren hennes, Emilio Santamaria, arbeidet som manager. I ung alder bestemte hun seg for å bli sanger, skuespiller og låtskriver.

Kunstnerisk karriere[rediger | rediger kilde]

Hennes første sanger, «Di que no», «No sé porqué», «Llueve», «No comprendo», «Y sabes qué vi», «Rufo el pescador», «Aleluya» og «El era mi amigo» ble sluppet i 1966. Sangen «Rosas en el mar», skevet av hennes venn Luis Eduardo Aute i 1967, gjorde henne til en etablert sanger i Spania og Latin-Amerika. I 1967 deltok hun også i filmen Vestida de novia.

29. mars 1968 ble Massiel spurt om å erstatte låtskriveren Joan Manuel Serrat som Spanias deltaker i Eurovision Song Contest. Serrat nektet å delta med mindre han fikk synge på katalansk istedenfor spansk. Ni dager før konkurransen var Massiel på turné i Mexico, men hun returnerte til Spania, lærte sangen og spilte den inn på fem forskjellige språk for de ulike juryene. Sangen hennes, «La, la, la», var skrevet av Ramón Arcusa og Manuel de la Calva. Under konkurransen i London 6. april fikk hun ett poeng mer enn favoritten Cliff Richard og vant konkurransen. I 2008 hevdet en dokumentar at det spanske tv-selskapet TVE hadde bestukket europeiske dommere etter ordre fra Francisco Franco.[2]

Massiel bestemte seg for å slutte som musiker i 1996, men ga ut et album ett år senere og enda et i 2007, sammen med nye versjoner av gamle album fra 1970-årene.

Hun spilte inn en hiphop-versjon av vinnersangen «La, la, la» i 1997. Året etter hadde hun hovedrollen i filmen Cantando a la Vida som handlet om en profilert vinner av en europeisk sangfestival som brått forsvinner.

I 2001 falt Massiel ut av vinduet fra sin leilighet i andre etasje da hun «prøvde å lukke vinduslemmen» og lå på sykehus en tid. I 2005 sang hun «La, la, la» på «Congratulations»-konserten i anledning Eurovision Song Contests femtiårsjubileum.

I 2007 var hun medlem av «Mission Eurovision»-juryen som skulle plukke ut Spanias bidrag til Eurovision Song Contest det året. I anledning dette programmet sang hun også «Busco un hombre», en av sangene som skulle delta i utvelgelsen (mens som da skulle bli sunget av en annen artist).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0557412, besøkt 14. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/celebritynews/1926993/How-Franco-cheated-Cliff-of-victory-in-Eurovision.html Arkivert 12. desember 2019 hos Wayback Machine. Artikkel fra The Telegraph

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Utmerkelser og prestasjoner
Forrige vinner:
 Storbritannia Storbritannia
Sandie Shaw med «Puppet on a String» 
Vinner av Eurovision Song Contest
(1968 med «La, la, la»)
Neste vinner:
 Spania Spania
Salomé med «Vivo cantando»,
Storbritannia Storbritannia
Lulu med «Boom Bang-a-Bang»,
Nederland Nederland
Lenny Kuhr med «De troubadour» og
Frankrike Frankrike
Frida Boccara med «Un jour, un enfant» 
Forgjenger:
 Raphael med «Hablemos del amor» 
Spanias deltaker i Eurovision Song Contest
Etterfølger:
 Salomé med «Vivo cantando»