Hopp til innhold

Kurilene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kurilene
Geografi
PlasseringOkhotskhavet
Antall øyer56
Areal 10 500 km²
Administrasjon
LandRussland
Posisjon
Kart
Kurilene
47°00′N 152°06′Ø

Kurilene er en øygruppe i Russlands Sakhalin oblast som strekker seg om lag 1 300 kilometer fra Hokkaido i Japan mot Kamtsjatkahalvøya og deler Okhotskhavet fra det nordlige Stillehav. Øygruppen omfatter i alt 56 øyer.

Øygruppen ble befolket av ainofolket og ble utforsket og befolket av russere og japanere i det attende og nittende århundre. Grensen mellom de to landene ble etablert i 1875 da Japan overtok øyene i bytte for å avstå Sakhalin til Russland. Russland krevde øyene tilbake etter andre verdenskrig, men Japan fastholder et krav på de fire sørligste øyene, Kunashiri, Etorofu, Shikotan, og Habomaiklippene; sammen kalles de av Japan for de «nordlige territoriene».

Kurilene er vulkanske og har over 100 vulkaner, 35 av dem er aktive. Det er hyppige jordskjelv i området.

Øyene er kjent for tåke og dårlig sikt, men havet rundt dem er rikt på fisk. Den nordligste øya, Atlasovøya eller «Oyakoba» for japanerne, er en nesten perfekt vulkan; den reiser seg rett opp fra havet og er et kjent tema i japanske haikudikt og billedkunst.

I dag bor det om lag tretti tusen russere, ukrainere, belarusere, tatarer, koreanere og ainu på Kurilene. Om lag halvparten av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Fiske er hovednæringsvei. Øyene har strategisk og økonomisk verdi, spesielt i fisket, men har også ulike mineraler.

Katterasen kurilsk bobtail har eksistert og formert seg i sitt naturlige miljø på Kurilene uten innblanding fra mennesker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]