Ryukyuøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ryukyuøyene
Nansei-shotō; 南西諸島
Yagajishima.JPG
Geografi
PlasseringØst-Asia
Areal4 642,11 km² 
Høyeste punktMiyanoura-dake, Yakushima (1 935 m )
Administrasjon
Japan Japan
Største bosetningNaha, Okinawa
Demografi
Befolkningca. 1 500 000
Beliggenhet

Ryukyuøyene (japansk: Nansei-shotō - 南西諸島; «sørvestlige øyer») er en japansk øygruppe som strekker seg i en bue fra Kyushu, den sørligste av de store, japanske øyene, til Taiwan. Øyene avgrenser det grunne Østkinahavet fra det mye dypere havet på østsiden. Den største øya er Okinawa.

De nordligste øyene tilhører prefekturet Kagoshima, mens de sørlige øyene utgjør prefekturet Okinawa.

Navn[rediger | rediger kilde]

Japanernes bruk av navnet «Ryukyu» skiller seg fra Vestens bruk. I Japan brukes betegnelsen Ryukyuøyene (Ryūkyū-shotō - 琉球諸島) vanligvis bare om øyene som var en del av det historiske kongedømmet Ryukyu, mens Vesten bruker det om hele øykjeden. Hele øykjeden kalles på japansk Nansei-shotō.

Språk[rediger | rediger kilde]

De opprinnelige innbyggerne snakker flere språk som er beslektet med japansk. De som taler standard japansk, forstår ikke uten videre disse språkene, og de er til dels heller ikke innbyrdes forståelige.

Historie[rediger | rediger kilde]

I eldre tid var øyene et eget kongedømme, men de ble etter hvert et lydrike under både Kina og Japan. I 1879 annekterte Japan øyene, og innførte et brutalt styresett med undertrykkelse av den opprinnelige kulturen. Etter andre verdenskrig okkuperte USA prefekturet Okinawa fram til 1972, da Japan igjen fikk herredømme over hele øygruppen. Men det er fortsatt mange amerikanske militærbaser på Okinawa.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Liste over øyer i Japan

Ryukyuøyene (Nansei shotō) er delt inn i flere grupper:

  • Ryūkyū-shotō

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]