Pål Steigan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pål Steigan
Pål Steigan at Parkteateret.jpg
Født31. mai 1949Rediger på Wikidata (72 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, redaktør, skribent, journalist, forretningsdrivendeRediger på Wikidata
Far Oliver Schjerven SteiganRediger på Wikidata
Parti Arbeidernes kommunistparti (19722007)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Nettstedsteigan.no Rediger på Wikidata
Formann for AKP(m-l)
1975–1984
ForgjengerSigurd Allern
EtterfølgerKjersti Ericsson
Formann for Rød Valgallianse
1975–1979
ForgjengerSigurd Allern
EtterfølgerHilde Haugsgjerd
Formann for SUF(m-l)
1969–1971
ForgjengerSigmund Grønmo (for SUF)
EtterfølgerSverre Knutsen

Pål Steigan (født 31. mai 1949 i Oslo) er en norsk tidligere politiker (AKP/RV), forlagsredaktør, forfatter, aktivist, blogger og selvstendig næringsdrivende innenfor områdene kultur og informasjonsteknologi. Steigan er mest kjent for å ha vært partileder i Arbeidernes Kommunistparti (marxist-leninistene) fra 1975 til 1984, og i Rød Valgallianse fra 1975 til 1979.[1]

Bakgrunn og utdanning[rediger | rediger kilde]

Pål Steigan er sønn av filmprodusent Oliver Schjerven Steigan og Helga Borgny Schjelderup Dynna.[2] Steigan vokste opp på Oppsal og Høyenhall i Oslo. Sammen med blant andre Tron Øgrim, Jorun Gulbrandsen, Astor Larsen, Klaus Hagerup og Harald Are Lund var han med i SUF-laget i Bryn/Hellerud, som senere medvirket i revolusjonære, marxistisk-leninistiske opposisjonen i organisasjonen. Denne opposisjonen fikk stor fremgang på landsmøtet i 1967, der Steigan ble valgt til varamedlem til landsstyret.

Mellom 1968 og 1971 studerte Steigan ved Universitetet i Oslo før han begynte som transformatorvikler ved elektrobedriften ASEA Per Kure.

Politikk[rediger | rediger kilde]

I 1969, etter bruddet mellom ungdomsorganisasjonen SUF og Sosialistisk Folkeparti (SF), ble han valgt til ny formann for SUF, et verv han hadde i to år. I 1970 ble han valgt inn i ledelsen for Marxist-Leninistiske Grupper, forløperen til AKP(m-l), og i august 1975 overtok han som AKP-formann etter Sigurd Allern.

Steigan hadde dette vervet frem til han frasa seg gjenvalg til sentralstyret i 1984, og ble med dette AKPs siste mannlige leder. Frem til 1979 var han i egenskap av dette også leder for Rød Valgallianse. Han sto også som redaktør for partiets teoretiske tidsskrift Røde Fane mellom 1970 og 1973, samt i årene 1981–1983.

Etter at han gikk av som partiformann skrev Steigan boka På den himmelske freds plass – om ML-bevegelsen i Norge. Han har senere skrevet flere bøker, hvorav Veiskille fra 1990 er Norges første systematiske økomarxistiske verk. Han har også jevnlig bidratt til Røde Fane og andre revolusjonære publikasjoner, og var medlem av AKP frem til partiet ble slått sammen med RV til Rødt.

Fra 1985 til 1999 arbeidet Steigan som forlagsredaktør i Cappelen forlag der han i en årrekke sto ansvarlig for utgivelsen av Caplex. Han var også ansvarlig for utgivelsen av Europas første leksikonCD-ROM i 1987 og Nordens første multimedia-leksikon i 1991.

I 1999 etablerte Steigan selskapet Artemisia AS som har levert konsulenttjenester i forbindelse med IT-strategi til blant andre Statens informasjonstjeneste, Norsk språkråd, Verdikommisjonen, Telenor, NRK og Norad. Han har vært leder av Forum for Kultur og Multimedia siden 2000. Steigan har også vært styremedlem i web-TV-selskapet VISP AS. Fra 2002 har han vært involvert i driften av Parkteatret i Oslo.

Som formann for AKP(m-l) sto Steigan sentralt i en rekke politiske saker på 1970-tallet. Han er en av få vestlige personer som har møtt både Mao Zedong, Enver Hoxha og Pol Pot, og han var i 1976 en av fire ml-ere som var valgt som delegat på LO-kongressen.

Forholdet til Røde Khmer[rediger | rediger kilde]

I ettertiden er det særlig AKPs støtte til Røde Khmer i Kambodsja, og Steigans rolle i dette, som har vært omtalt. Statsviteren Bernt Hagtvet har hevdet at «Pål Steigan må personlig stå til rette for det som skjedde».[3] Deres maoistiske retorikk bidro til en særlig interesse fra AKP(m-l)s side, og blant andre Steigan dro på studietur til Kambodsja, der han i 1978 møtte Pol Pot.[4]

Da anklager om folkemord begynte å komme mot Røde Khmer ble ikke disse anklagene tatt alvorlig av Steigan og AKP, ifølge Steigan fordi han hadde erfaring med at tilsvarende anklager blant annet i Vietnam hadde vært grunnløs propaganda. Da Vietnam i 1979 invaderte Kambodsja sto Steigan sammen med det meste av det politiske Norge, med unntak av Norges Kommunistiske Parti som åpent støttet invasjonen, i sin støtte til Røde Khmer som den legitime representanten for Kambodsja.[trenger referanse]

I På den himmelske freds plass skrev Steigan om erfaringene fra Kambodsja, der han anslo dødstallene til å ligge mellom 50 000 og 300 000, anslag som på det tidspunktet kom fra henholdsvis Central Intelligence Agency og Amnesty International og som Steigan omtalte som «uhyggelige tall». Blant annet dette bidro til anklager fra blant andre Hagtvet om at Steigan bidro til å relativisere folkemordet i Kambodsja. I samme bok omtalte han også deler av Røde Khmers aktivitet som terrorisme. Etter hvert som omfanget av folkemordet i Kampuchea har blitt mer kjent, har Steigan omtalt dette som «uhyrlig» og «diametralt motsatt av det vi trodde og hadde håpet på». Han har også skrevet at det Røde Khmer sto for, ikke har noe med marxisme å gjøre.[5][6][7]

Kina og Mao[rediger | rediger kilde]

Pål Steigan møtte som SUF-leder Mao Zedong, og kulturrevolusjonen i Kina var en viktig faktor bak SUFs og Steigans radikalisering. Etter Maos død støttet AKP de nye makthaverne med Dèng Xiǎopíng i spissen, og Steigan skrev i 1983 en artikkel i Røde Fane der han leverte en omfattende ideologisk kritikk av kulturrevolusjonen og omtalte prinsippene bak den som umarxistiske. AKP beholdt for øvrig båndene til Kina i hele Steigans ledertid, og de ble ikke endelig brutt før massakren på Den himmelske freds plass i 1989.

Steigan.no[rediger | rediger kilde]

Steigan driver nettstedet steigan.no, som han startet opp i forbindelse med boken Sammenbruddet som utkom i 2011. Fra januar 2014 utviklet han bloggen til et elektronisk tidsskrift, en «fullverdig nettavis» med fokus på «seriøs, kritisk og etterrettelig journalistikk, med allsidige politiske og økonomiske avsløringer av imperialisme og krig, utbytting, undertrykking
 og miljøtrusler», ifølge egenomtalen.[8]

Skeptikere har vært kritiske til at Steigan.no blant annet produserer teorier om hvordan Bill Gates påvirker og smører verdens medier[9] og hvordan 5G-stråling påvirker sykdom.[10] Faktisk.no konkluderte i mai 2020 med at påstander om Bill Gates kontrollerer vaksineorganisasjonene er helt feil.[11] Steigan skriver i sitt tilsvar at Faktisk.no misforstår hvordan eierskapsmakt utøves, og at det slettes ikke er behov for et flertall for å ha en kontrollerende posisjon[12]. Steigan skriver at i tillegg tilhører Faktisk.no stiftelsen The Poynter Institute for Media Studies, Inc som finansieres av Bill & Melinda Gates Foundation.[13] Øyvind Thuestad skriver for Medier24 at «Faktisk.no, som skulle ta knekken på falske nyheter, har endt opp med å prøve å ta knekken på de såkalte alternative mediene. ...med sitt siste utfall mot Document, Resett, HRS, Steigan.no og Lykten tar de etablerte mediene kampanjen mot de frie mediene til et nytt nivå.»[14] Ifølge Ronny Kjelsbergs kronikk i Klassekampen har Steigan.no formidlet teorier om at vestlig etterretning står bak IS.[15] Pål Steigan skriver i tilsvar at Kjelsberg har misforstått poenget som var at «etterretningsorganisasjonene har mistet kontrollen over de monstrene de har skapt» i forbindelse med Den afghansk-sovjetiske krig.[16] Steigan er opptatt av at George Soros skulle utgjøre en farlig innflytelse.[17][18]

Kronologisk oversikt[rediger | rediger kilde]

 • 1965 Medlem av Sosialistisk ungdomsforbund (SUF)
 • 1968 Examen artium fra Teisen gymnas
 • 1968 Medlem av SUFs sentralstyre
 • 1968–1971 student
 • 1969–1971 formann i SUF(m-l)
 • 1971–1975 fabrikkarbeider, Asea-Per Kure i Oslo
 • 1975–1979 formann i RV
 • 1975–1984 formann i AKP(m-l)
 • 1985–1999 leksikonredaktør i J.W. Cappelens Forlag
 • 1999–2012 Daglig leder av rådgivningsfirmaet Artemisia AS
 • 2001 Leder av Forum for Kultur og multimedia (FKoMM), nå Amfora – Art and Media Forum
 • 2002 Grunnla sammen med Geir Johnson Parkteatret Scene AS
 • 2004 Daglig leder i Grünerløkka Kulturhus as (Parkteatret)

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Alf Skjeseth: En kampens mann - Pål Steigan 70 år - Klassekampen 31. mai 2019
 2. ^ Steigan, Pål (9. mai 2014). «Fattern». steigan.no. Besøkt 14. august 2020. 
 3. ^ Hagtvet, Bernt; Statsvitenskap, Professor I.; UiO (17. juli 2003). «Det unnvikende oppgjøret». dagbladet.no (norsk). Besøkt 14. august 2020. 
 4. ^ Bernt Hagtvedt (17. juli 2003). «Det unnvikende oppgjøret». Dagbladet. Besøkt 31. mars 2021. «Den tidligere AKP-formannen besøkte Kambodsja og Pol Pot i 1978, i spissen for en delegasjon av politiske pilgrimer. Som tidligere tiders livssynsturister til Stalin kom Steigan oppglødd hjem med rapporter om Røde Khmers løfterike sosiale eksperimenter.» 
 5. ^ «Pål Steigan slår tilbake mot folkemord-anklager». dagbladet.no (norsk). 17. juli 2003. Besøkt 10. mars 2021. «I Dagbladet i går og i dag angriper statsviter Bernt Hagtvet Pål Steigan, og mener han som leder av partiet AKP på 1970-tallet har et personlig ansvar for folkemordene i Kambodsja. (---) - Hagtvet beskylder deg for konkret støttearbeid til folkemord? - Hagtvet holder systematisk USAs folkemord i Kambodsja utenfor den offentlige debatten. Amerikanere drepte 500000 mennesker med teppebombing. Det vil han ikke snakke om. | - Er ikke dette å svare med motanklager? | - Nei, jeg hevder at Pol Pots regime aldri var marxistisk. Det bryter på grunnleggende punkter med hele teorigrunnlaget til Marx. Det skjønte jeg ikke da, men det har jeg skjønt i 20 år nå.» 
 6. ^ «Røde Khmers ideologi og terroren i Kambodsja»
 7. ^ «Pål Steigan slår tilbake mot folkemord-anklager». dagbladet.no (norsk). 17. juli 2003. Besøkt 14. august 2020. 
 8. ^ «Om steigan.no». steigan.no. 16. august 2011. Besøkt 27. juni 2021. 
 9. ^ «Søkeresultater for «bill gates»». steigan.no. Besøkt 24. mai 2020. 
 10. ^ Says, Smurfen52 (8. april 2020). «Korona + 5G = Sant: Kan det stemme?». steigan.no. Besøkt 24. mai 2020. 
 11. ^ «Bill Gates kontrollerer ikke vaksineorganisasjonene som får penger av Norge». Faktisk (norsk). Besøkt 26. mai 2020. «Ifølge en artikkel på Steigan.no har Gates-stiftelsen en «kontrollerende posisjon» i CEPI, vaksinealliansen GAVI, The Global Fund og Unitaid. CEPI er en organisasjon som skal fremme utviklingen av vaksiner. Det er ikke riktig. Gates-stiftelsen er ikke representert i CEPI-styret, og stiftelsen har bare ett styremedlem i GAVI, The Global Fund og Unitaid. Stiftelsen er heller ikke i nærheten av å være den største økonomiske bidragsyteren til CEPI, The Global Fund eller Unitaid. Siden 2011 har Storbritannia dessuten gitt langt større bidrag til GAVI enn Gates-stiftelsen.» 
 12. ^ Steigan, Pål (23. juni 2020). «Egeberg snakker Faktisk usant til Klassekampen». steigan.no. Besøkt 26. juni 2021. 
 13. ^ Steigan, Pål (19. mai 2020). «Er Faktisk.no habile når de rykker ut til forsvar for Bill Gates?». steigan.no. Besøkt 29. mars 2021. 
 14. ^ Thuestad, Øyvind (21. juni 2021). «Faktisk.no undergraver frie medier – med støtte fra staten og Fritt Ord». m24.no (norsk). Besøkt 26. juni 2021. 
 15. ^ «Konspirasjonsbloggeren». Klassekampen. 23. april 2016. Besøkt 14. august 2020. 
 16. ^ Steigan, Pål; Blogger, Skribent Og. «Kritikk uten grunnlag – sluttreplikk til Kjelsberg». Klassekampen. Besøkt 27. juni 2021. 
 17. ^ «Verdibørsen». NRK. 18. november 2017. «Soros er en farlig mann!, sier Pål Steigan» 
 18. ^ John Færseth (18. november 2017). «Steigan: Jødisk nazikollaboratør vil oversvømme Europa med migranter». 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Sigurd Allern 
Leder for AKP (m-l)
Etterfølger:
 Kjersti Ericsson 
Forgjenger:
 Sigmund Grønmo 
Leder for SUF
Etterfølger:
 Sverre Knutsen