Pygmesnipe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pygmesnipe
Pygmésnipe i vinterdrakt
Pygmésnipe i vinterdrakt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Calidris minutilla
Norsk(e) navn: pygmésnipe
Hører til: snipefugler,
vade-, måse- og alkefugler,
moderne fugler
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: hekker på tundra og mosefylte områder nært ferskvann
Utbredelse: hekker sør i Canada og Alaska, trekker til sørlige USA Overvintrer i Mexico

Pygmésnipe (vitenskapelig navn Calidris minutilla) er en liten nordamerikansk vadefugl.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Pygmésnipa er 13 cm lang, og veier ca. 25 gram, altså litt mindre enn dvergsnipe og sandsnipe, og er verdens minste vadefugl.

Den skilles lett fra sandsnipe og dvergsnipe med gule (av og til grønne) bein, og langt tynt nebb med en liten bøy på typpen. Ikke like rødlig på ryggen som dvergsnipe, og har mørke brune tverrbånd på overvingen. Om vinteren er de fuglen helt brun/grå på oversiden, og som alltid hvit på undersiden. Den har en lys stripe over øye, og en mørk krone. Tynn svart stripe på overgump, med en tynn oransje stripe ytterst på stjerten. Tydeligere streket bryst enn sandsnipe og dvergsnipe. Det går to tynne hvite striper langs ryggen. Ungfuglene ligner de adulte, men med mer skjellete mønster på ryggen. Indre armvingsfjær er lysere enn hos både sandsnipe og dvergsnipe. Låten er et høylytt briip.

Hekking[rediger | rediger kilde]

Pygmésnipa hekker på tundra, og ved moselagte områder nært ferskvann. Hunnen legger fire egg i et grunt rede laget av gress og mose. Som hos sandsnipa deltar begge kjønn i ruginga, og hunnen forlater redet rett før eggene klekker. Ungene fôrer seg selv, og klarer å fly etter 2 uker.

Trekking[rediger | rediger kilde]

De trekker i flokk til det sørlige USA og nordlige Sør-Amerika. Vanlige rasteplasser under trekket er mudderbanker i hele USA. De oppstår som svært sjeldne omstreifere i Vest-Europa, og er ikke funnet i Norge enda. Disse fuglene beiter på mudderbanker, og plukker opp mat ved synet, noen ganger ved å søke i ett bestemt område over lengre tid. De spiser hovedsakelig små krepsdyr, insekter og snegler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]