Hopp til innhold

Brottsnipe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brottsnipe
Nomenklatur
Calidris virgata
Audubon, 1839
Populærnavn
brottsnipe
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeRyggstrengdyr
UnderrekkeVirveldyr
KlasseFugler
Ordenvade-, måke- og alkefugler
FamilieSnipefamilien
SlektCalidris
Økologi
Habitat: tundra (hekking), ellers steinete kyster
Utbredelse: Alaska og Yukon, stillehavskysten fra Alaska til Ildlandet

Brottsnipa (Calidris virgata) er en amerikansk monotypisk vadefugl i snipefamilien. Den ble tidligere regnet til sin egen slekt Aphriza, men nyere systematisk forskning har flyttet den til slekten Calidris. Av utseende likner den også ganske mye på en litt kortvokst polarsnipe eller sibirsnipe. Det er derfor mulig at den bør innlemmes i slekten Calidris (Thomas et al., 2004).

Brottsnipe er liten og tettbygd, med kort, mørkt nebb, gule bein og hvit overgump med svart stjert. In hekkedrakten er den mørk på oversiden – gråbrun- og svartspettet på hode, hals og bryst, og med rustfargete fjærbremmer på vingene. Undersiden er hvitaktig med mørke flekker. I vinterdrakt er den overveiende grå på oversiden og hvit med mørke flekker på undersiden. Ungfuglene likner voksne i vinterdrakt.

Lydene er en skarp tostavet varsellyd og en noe mer melodiøs sang med tre enslydende toner.

Utbredelse og habitat

[rediger | rediger kilde]

Brottsnipa hekker på steinete tundra i det indre av Alaska og tilgrensende deler av Yukon-territoriet i Canada. Hunnen legger 4 egg i en grop i vegetasjonen. Begge foreldrene vokter ungene. Føden består da vesentlig av frø og insekter.

Utenfor hekketiden treffes disse fuglene på kysten av Stillehavet fra det sørlige Alaska til Tierra del Fuego. De treffes gjerne i små flokker på steinete områder, hvor de leter etter bløtdyr og leddyr mellom brenningene, ofte sammen med steinvendere, som de overflatisk likner i vinterdrakt.

Inndeling

[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger HBW Alive og er i henhold til Piersma & Bonan (2019),[1] som i hovedsak følger studien av Gibson & Baker (2012)[2] og klassifiseringen til Banks (2012)[3].

Treliste

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Piersma, T. & Bonan, A. (2019). Sandpipers, Snipes, Phalaropes (Scolopacidae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/52244 on 12 November 2019).
  2. ^ Gibson, R. & Baker, A.J. (2012) Multiple gene sequences resolve phylogenetic relationships in the shorebird suborder Scolopaci (Aves: Charadriiformes). Mol. Phyl. & Evol. 64(1): 66–72.
  3. ^ Banks, R.C. (2012) Classification and nomenclature of the sandpipers (Aves: Arenariinae). Zootaxa 3513: 86–88.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]