Brottsnipe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brottsnipe
Brottsnipe på reir
Brottsnipe på reir
Vitenskapelig(e)
navn
:
Aphriza virgata
Audubon, 1839
Norsk(e) navn: brottsnipe
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Vade-, måse- og alkefugler
Familie: Snipefamilien
Antall arter:
Habitat: tundra (hekking), ellers steinete kyster
Utbredelse: Alaska og Yukon, stillehavskysten fra Alaska til Ildlandet
Delgrupper:


Brottsnipa (vitenskapelig navn Aphriza virgata) er en amerikansk vadefugl. Den er liten og tettbygd og tilhører snipefamilien (Scolopacidae). Den regnes gjerne til en egen slekt Aphriza, men nyere systematisk forskning viser at den står så nær småsnipene i slekten Calidris. Av utseende likner den også ganske mye på en litt kortvokst polarsnipe eller sibirsnipe. Det er derfor mulig at den bør innlemmes i slekten Calidris (Thomas et al., 2004).

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Fuglen har kort, mørkt nebb, gule bein og hvit overgump med svart stjert. In hekkedrakten er den mørk på oversiden – gråbrun- og svartspettet på hode, hals og bryst, og med rustfargete fjærbremmer på vingene. Undersiden er hvitaktig med mørke flekker. I vinterdrakt er den overveiende grå på oversiden og hvit med mørke flekker på undersiden. Ungfuglene likner voksne i vinterdrakt.

Lydene er en skarp tostavet varsellyd og en noe mer melodiøs sang med tre enslydende toner.

Utbredelse og habitat[rediger | rediger kilde]

Brottsnipa hekker på steinete tundra i det indre av Alaska og tilgrensende deler av Yukon-territoriet i Canada. Hunnen legger 4 egg i en grop i vegetasjonen. Begge foreldrene vokter ungene. Føden består da vesentlig av frø og insekter.

Utenfor hekketiden treffes disse fuglene på kysten av Stillehavet fra det sørlige Alaska til Tierra del Fuego. De treffes gjerne i små flokker på steinete områder, hvor de leter etter bløtdyr og leddyr mellom brenningene, ofte sammen med steinvendere, som de overflatisk likner i vinterdrakt.


Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]