Seward (Alaska)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Seward
Seward sett fra nord

Flagg

LandUSAs flagg USA
DelstatAlaskas flagg Alaska
FylkeKenai Peninsula Borough
Ligger vedResurrection Bay
Grunnlagt1903
TidssoneUTC-09.00
Postnummer99664
Areal55,82 km²[1]
Vannfylt arealandel34,52%
Befolkning2 717[2] (2020)
Bef.tetthet48,67 innb./km²
Antall husholdninger108
Høyde o.h.2 meter
Nettsidewww.cityofseward.us/
Politikk
BorgermesterJean Bardarson[3]
Kart
Seward
60°07′28″N 149°26′00″V

Seward er en by i Kenai Peninsula Borough i delstaten Alaska i USA. Byen ligger ved foten av fjellet Mount Marathon innerst i Resurrection BayKenaihalvøya, og har en isfri dypvannshavn året rundt. Seward ble grunnlagt i 1903 da Seattle-forretningsmannen John E. Ballaine valgte stedet som endestasjon for sitt jernbaneprosjekt Alaska Central Railway (som var starten på det som i dag er Alaska Railroad). I 1912 ble Seward formelt stiftet (engelsk: incorporated) som by. Byen er oppkalt etter William H. Seward som var Abraham Lincolns utenriksminister og som forhandlet frem avtalen med Russland om kjøpet av Alaska i 1867.

Historie[rediger | rediger kilde]

Seward var startepunktet på den historiske Iditarod-trail

De tidligste spor av bosetninger i Resurrection Bay er anslått til å være rundt 800 år gamle. Da russiske oppdagere først ankom området, var det eskimoer av Chugach-stammen som bodde der. De kalte stedet Seward ligger på for Qutekcak, som betyr stor strand. I 1787 dro den britiske pelshandleren Nathaniel Portlock forbi stedet og kalte det Port Andrews. I 1792 måtte skipet til den russiske pelshandleren Aleksander Andrejevitsj Baranov søke ly for en storm, og seilte inn i det skjermede farvannet utenfor Seward. Han etablerte et skipsverft og fort der Seward ligger i dag, og døpte stedet Voskresenskaija Gavan som betyr Resurrection (sunday) Harbor[4]. Etter å ha bygd noen få skip, ble stedet forlatt av russerne omkring 1796.

I 1884 kom amerikaneren Frank Lowell med sin innfødte kone og bosatte seg der Seward ligger i dag. I 1902 ankom brødrene John og Frank Ballaine for å forberede byggingen av jernbanelinjen Alaska Central Railway. De kjøpte Lowells eiendom, utarbeidet en byplan og bygde kaianlegg og pir. I 1903 ble byen grunnlagt og døpt Seward. Med en av Alaskas få isfrie havner, ble Seward et viktig forsyningsknutepunkt, og hundespann-løypen til gullgraversamfunnene i Iditarod og Nome hadde Seward som utgangspunkt. Jernbanens hovedkvarter og verksteder lå i Seward inntil de føderale myndighetene overtok prosjektet i 1915 og flyttet hovedkvarteret til Anchorage. Under andre verdenskrig etablerte USA en ny militær havn i Whittier ikke langt unna, og Sewards betydning ble redusert. I 1953 ble persontogtrafikken til Seward innstilt.

27. mars 1964 ble det sørlige Alaska rammet av et kraftig jordskjelv med en styrke på 9,2 MW. Jordskjelvet og de påfølgende tsunamiene med 10 og 13 meters bølgehøyde forårsaket omfattende ødeleggelser i Seward. 12 mennesker omkom, og mesteparten av havneinstallasjonene ble totalskadet. Også store deler av byen ble ødelagt, og revnede drivstofftanker førte til flere branner. Skadene Seward ble påført beløp seg til flere millioner dollar.[5]

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Passasjertog fra Alaska Railroad på Seward stasjon

Seward har en isfri dypvannshavn med to kaianlegg; østkaien og vestkaien. Vestkaien har passasjerterminalbygning og er først og fremst beregnet på passasjerskip, men også lasteskip kan legge til. Østkaien er beregnet på lasteskip, men kan også brukes av passasjerskip. Begge kaiene har jernbanespor. Seward havn har også et større omlastings- og utskipingsanlegg for kull, samt en stor småbåthavn.

Et par kilometer nordvest for sentrum ligger Seward lufthavn (IATA-kode: SWD) med to asfalterte rullebaner på henholdsvis 1 300 meter og 700 meter. Flyplassen var opprinnelig militær, men er siden 1947 en sivil lufthavn eid av delstaten Alaska gjennom Alaska Department of Transportation & Public Facilities[6].

Seward har helårs veiforbindelse til Anchorage via Seward Highway (state highway 9 og interstate 3/state highway 1). Også Homer, Kenai og de andre tettstedene på Kenaihalvøya nås via Seward Highway og Sterling Highway (state highway 1). I sommerhalvåret er det flere daglige bussavganger mellom Anchorage og Seward, og daglig togforbindelse fra og til Anchorage med Alaska Railroads tog Coastal Classic. I tillegg går det også chartertog og charterbusser i forbindelse med cruiseskip-anløp.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Bear Glacier i Kenai Fjords nasjonalpark

Kenai Fjords nasjonalpark ligger like ved, og parkens hovedkvarter og besøkssenter ligger i Seward. Herfra går det også sightseeingturer til nasjonalparken med både buss, fly og båt. Området ved isbreen Exit Glacier omkring 15 kilometer fra Seward er den eneste delen av parken som kan nås med bil, og her er det parkvokterstasjon og campingplass.[7]

I Seward ligger forskningssenteret Alaska SeaLife Center som inkluderer et akvarium og dyrepark som er åpent for publikum. Senteret driver med forskning på truede sjøfugler og det lokale dyrelivet i sjøen, og hjelper skadde dyr tilbake til naturen. Senteret ble bygd med penger fra skadeerstatninger idømt oljeselskapet Exxon i etterkant av Exxon Valdez-forliset i Prince William-sundet ikke langt unna[8].

Seward Museum har utstillinger og gjenstander relatert til Sewards historie. Muséet drives av foreningen Resurrection Bay Historical Society i samarbeid med byen Seward. I 1927 vant 13 år gamle Benny Benson fra Seward konkurransen om å tegne Alaskas flagg. Like ved småbåthavnen i byen er det reist et minnesmerke dedikert Benny Benson og flagget.

4. juli hvert år arrangeres Mount Marathon-løpet i Seward. Det første løpet gikk av stabelen i 1915, og løypen på omtrent 5 kilometer går fra Seward sentrum, opp på toppen av Mount Marathon (921 moh.) og ned igjen.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]