DDR (band)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også DDR (andre betydninger)
DDR
Periode1998 -2017
SjangerRock
PlateselskapGrappa Musikkforlag
Nettstedwww.ddr-orkester.no
IMDbIMDb
Medlemmer
Atle Antonsen, Johan Golden, Berit Boman, Kristopher Schau

DDR var et norsk band som synger coverversjoner av norske sanger på tysk. Atle Antonsen og Johan Golden, under pseudonymene Attila og Junghanz, er kjente personer som deltar i bandet. De gav ut sitt første album i 1998, og har totalt gitt ut fire singler og tre album. Etter et lengre avbrekk spilte bandet flere konserter i 2008, for deretter å legge ut på en lengre turne i 2009 i forbindelse med utgivelsen av samleplaten Das War Das.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

DDRs musikk er i stor grad basert på humor. Ifølge bandet selv er hovedmålet med musikken å fremme nordmenns forståelse av Øst-Tysklands kulturelle egenart. Dessuten ønsker de å rette det «noe frynsete ryktet» Tyskland har fått i Norge etter andre verdenskrig. For å oppnå dette har bandet tatt utgangspunkt i kjente norske sanger og oversatt dem til tysk. Bandet baserer seg faktisk kun på oversatte coverversjoner av norske sanger. Deres første album baserte seg i sin helhet på kjente sanger fra gruppen DDE, og det er også derfra de har hentet navnet sitt. DDR står for Deutsche Demokratische Republik, det tyske navnet på det man i Norge kaller Den tyske demokratiske republikk, tidligere Øst-Tyskland.

Bandets andre album er basert på et større spenn av norsk musikk. Her er alt fra Jokke og Valentinerne til Knutsen & Ludvigsen representert. Albumet inneholder også en versjon av de norske fjellvettreglene oversatt til tysk.

Historie[rediger | rediger kilde]

DDR gav ut sitt første album, Über Alles, i 1998. På dette albumet bidro blant annet Kristopher Schau med vokalen. Albumet baserer seg på oversettelser av DDEs musikk. Bandet har fått hjelp av tysk-studenten «Jens Christian Eriksson» til å oversette tolv sanger, og har også fått tillatelse fra DDE til å bruke deres materiale.[1] Bandet holdt sin første konsert mandag 30. mars 1998 på utestedet Cosmopolite i Oslo, og turnerte i Norge senere samme år.

I 2001 ga bandet igjen lyd fra seg, og etter å ha kommet med en dobbeltsingel, ga de ut sitt andre album, Norwegische Superknüller, 12. mars 2001. Kristopher Schau forlot bandet før dette albumet og ble erstattet av Johan Golden. Albumet er basert på et videre spekter av norsk musikk enn den første. Bandet slapp en musikkvideo av «Schwache Menschen» (basert på «Svake mennesker» av Gry Jannicke Jarlum) 15. mars.

17. september 2001 reiste DDR til Tyskland for å turnere, og holdt tre konserter før de reiste hjem igjen 21. september. De holdt konsert på Molly Malone, Hamburg 18. september, Beersaloon am Kudamm, Berlin 19. september og Munch Hus, Berlin 19. september. I tillegg til dette holdt de flere mindre spontankonserter. Det ble laget en dokumentar om turnéen, som ble vist i programmet En LUN aften med Golden og AntonsenMetropol TV.

På spørsmål om bandet har fått tillatelse til å lage coverversjoner av låtene, svarte Johan Golden i et intervju «- Nee... det går sikkert greit. Vi blir nok enige.».[2] Det viser seg at ikke alle artistene som står bak originalene til sangene på albumet er like villige til å bli enige, og 21. januar 2002 ble bandet nødt til å stoppe salget av platen og trekke den fra markedet, etter at Gry Jannicke Jarlum fikk medhold for sin klage i NCB (Nordisk Copyright Bureau).

På tross av at platen måtte trekkes fra markedet, fortsatte likevel bandet å turnere. Sommeren 2002 opptrådte bandet blant annet på Humorfestivalen i Stavanger og avsluttet Standupfestivalen 2002 med konsert på Smuget i Oslo. Deretter hadde bandet en lengre pause, før de 17. juni 2003 spilte en enkelt konsert på Smuget, den første på nesten et år.

DDR framførte sangen «99 Luftballons» på Gullfisken 31. januar 2009 og de har også utgitt en musikkvideo av denne. 9. februar 2009 slapp de samlealbumet Das War Das og releasekonserten ble holdt på Rockefeller 13. februar, med diverse gjester (inkludert DDE og Prepple Houmb). 17. mars 2017 avsluttet DDR karrieren med en konsert i Oslo Spektrum med gjesteopptredener av Biff Malibu, Kristopher Schau, Ylvis, D.D.E., Michael Krohn, Katzenjammer og Lars Lillo-Stenberg.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Singler[rediger | rediger kilde]

  • «Best ohne Ball» (1998) – fra Über alles
  • «Hier wird es Leben, Rai-Rai!» (1998) – fra Über alles
  • «Ach ach ach! Es geht besser nun» (1998) – fra Über alles
  • «Zeichentrick Helden/Die Bergregeln» (2001) – fra Norwegische Superknüller

Utvalgte konserter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]