Thomas Giertsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thomas Giertsen
Masterclass med Thomas Giertsen. - NMD 2014 (14133381292).jpg
FødtThomas Bauer Egeberg Giertsen
4. juli 1971Rediger på Wikidata (49 år)
OsloRediger på Wikidata
Ektefelle Vanessa Rudjord (20012006)Rediger på Wikidata
Partner(e) Erle KyllingmarkRediger på Wikidata
Mor Irene BauerRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Wenche Foss' ærespris (2014), Stå opp-prisen (1998), Leif Justers ærespris (2017)Rediger på Wikidata

Thomas Bauer Egeberg Giertsen (født 4. juli 1971) er en norsk stand-up komiker, humorist, produsent, skuespiller og programleder som er kjent fra TV-programmene Helt perfekt og MandagsklubbenTVNorge,TorsdagsklubbenTV 2, samt flere stand-up forestillinger rundt om på landets scener.

Giertsen vant i 2014 Wenche Foss' ærespris sammen med Sykehusklovnene.

TV-opptredener[rediger | rediger kilde]

Giertsen debuterte som stand-up komiker i 1994 og ble raskt kjent som en talentfull underholder. Fra høsten 1996 til 1999 var han fast paneldeltaker i Mandagsklubben og hadde samme rolle i TV 2-programmet Torsdagsklubben i perioden 2002–2004, sammen med Otto Jespersen og Silje Stang. Mellom Mandagsklubben og Torsdagsklubben var han programleder for sitt eget talkshow, I kveld med Thomas Giertsen (sammen med Espen Eckbo og Jon Øigarden), som gikk høsten 1999 på TVNorge.

Vinteren 2002 var han både manusforfatter, instruktør og skuespiller i den satiriske serien Endelig fredag, som gikk på TV 2 (med blant annet skuespillerne Bjørn Sundquist, Jon Øigarden, Trond Høvik og Rebecka Hemse). I 2004 var han igjen å se på TV i forestillingen Thomas Giertsen slår i hjel 4624 sekunder, et stykke han hadde turnert med i 2000 og 2001. Programmet ble sendt i reprise i 2005. Høsten 2006 ble han portrettert i NRK-serien Norsk humor som tok for seg norske humorister som har vært toneangivende de foregående 10–15 årene på TV. Våren 2008 var han dommer i showet Norske Talenter sammen med Mia Gundersen og Jan Fredrik Karlsen.

Utover opptredener på TV og scenen var han i 2003 aktuell som hoverolleinnehaver i filmkomedien Kvinnen i mitt liv.

Han er i tillegg produsent og kreativ leder i et eget produksjonsselskap – Feelgood Scene Film & TV. En majoritet av aksjene ble i 2010 solgt til Sony Music for, etter Finansavisens beregninger, 16 millioner kroner.[1]

Før gjennombruddet som stand-up-artist[rediger | rediger kilde]

Allerede fra 1992 var Giertsen aktiv som tekstforfatter og instruktør på Café Frölich (sammen med blant andre Atle Antonsen og Linn Skåber). I perioden 19931996 var han aktiv på scenen med Lompelandslaget, der han også har bidratt både som tekstforfatter og instruktør til en rekke forestillinger. I 1995 var han en del av forestilling 4 voksne herrer prater bullshit (sammen med Øyvind Angeltveit, Trond Hanssen og Atle Antonsen). På samme tid var han også tekstforfatter for NRKs satireprogram Egentlig og ABC-revyene Festrevy for Norge og Typisk Norsk. I tillegg til dette var han samme år instruktør, tekstforfatter og sceneartist for Ole Paus-revyen Brann i nevrosenes by. I 1997 var han på scenen i forestillingen Snarvei to Heaven, (sammen med Øyvind Angeltveit, Trond Hanssen og Atle Antonsen). I 1998 var han instruktør for Rune Belsviks stykke Aud og Jan fortel om egga sine, som gikk på Den Nationale Scene i Bergen og Oslo Nye Teater.

På scenen[rediger | rediger kilde]

I 1998 og 1999 hadde han stor suksess med forestillingen Thomas Giertsen tar pirattaxi. Forestillingen fikk gode kritikker i pressen og ble sett av over 120 000 mennesker, noe som gjør den til den mest sette standup-forestillingen som har vært vist i Norge.

Etter fast deltagelse i flere TV-program var han høsten 2000 tilbake på scenen med en ny forestilling kalt Thomas Giertsen slår i hjel 4624 sekunder. Han turnerte med forestillingen fram til desember 2001. Forestillingen ble også filmet og vist på TV 2 i 2004 og igjen i 2005.

Giertsen arbeider også bak scenen for andre artister, og selv om det ble noe mindre av dette etter at han slo igjennom som artist på slutten av 90-tallet, var han så sent som i 2019 instruktør for forestillingen 12 gode råd med Bård Tufte Johansen og Atle Antonsen. I 2014 instruerte han også Tufte Johansens forestilling Mann (44). I 2002 var han instruktør for Tommy Steines forestilling Helt Tommy og litt tiger og for Anne-Kat Hærlands standup-show Jeg er IKKE Dina.

Podkast[rediger | rediger kilde]

I januar 2020 ble Giertsen fast fredagsgjest i VGs podkast Giæver og gjengen, og fra februar 2020 er han medprogramleder i podkasten som kommer ut hver fredag og som da heter Giæver og Giertsen.[2]

Annet[rediger | rediger kilde]

Det ble mye vitsing og skriverier både i TV og avisene da han under en forestilling høsten 2002 brakk armen da han brøt håndbak med en kvinnelig publikummer. Giertsen sa at han var i så god form at han mente han kunne ta hvilken som helst dame i salen i håndbak, noe som førte til at en av de kvinnelige gjestene tok ham på ordet.

Giertsen var gift med redaktør og journalist Vanessa Rudjord fra 2001 til 2006. Han er nå samboer med fotografen Erle Kyllingmark som han har en sønn og en datter med.

Sitat[rediger | rediger kilde]

«Nå skjønner jeg hvorfor faren min truet mora mi med skilsmisse da Ivar Dyrhaug hadde premiere på Rett Hjem!» Thomas Giertsen etter å ha blitt sammenlignet med Ivar Dyrhaug i Mandagsklubben 19. oktober 1998.

TV-opptredener og film[rediger | rediger kilde]

Gjesteopptreden i TV[rediger | rediger kilde]

Produksjoner han har vært involvert i

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]