Björn Afzelius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Björn Afzelius
Björn Svante Afzelius
Født 27. januar 1947
Sverige Huskvarna
Død 16. februar 1999 (52 år)
Sverige Göteborg
Sjanger Progg, pop, rock
Instrument Vokalist, gitar
Aktive år 1974 - 1999
Plateselskap Rebelle Records
Nettsted bjornafzelius.com
Tidligere band
Hoola Bandoola Band
Globetrotters
Mikael Wiehe

Björn Svante Afzelius (født 27. januar 1947 i Huskvarna, død 16. februar 1999 i Göteborg) var en svensk sanger, musiker, tekstforfatter og komponist.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Faren var ingeniør og moren var hjemmeværende, og hans eneste søsken er broren Bengt (født 1952) som er musikklærer. I 1954 flyttet familien til Hökarängen i Stockholm og i 1961 til Skåne, først til Landskrona og i 1963 til Malmö. I 1976 flyttet Afzelius til Göteborg, hvor han bodde fram til sin død.

Morens familie var svært musikalske, og han kom tidlig i kontakt med musikk, på den tiden gikk det mest i 50-tallslagere og Evert Taube. Men som så mange av sin generasjon ble han grepet av rock and roll-musikken da denne kom, og han hørte særlig på Elvis Presley og Little Richard, og førstnevnte ble hans første og eneste musikalske idol. Først da popmusikken kom på 1960-tallet lærte han seg å spille gitar, og utover hele 1960-tallet spilte han i ulike band i Malmö, men sluttet i 1968 da han skulle påbegynne språkstudier ved Lunds universitet.

Hoola Bandoola Band[rediger | rediger kilde]

Ved en tilfeldighet traff han Mikael Wiehe i 1970 og de hadde hobbybandet Hoola Bandoola Band, men året etter fikk gruppen tilbud om å være med i et radioprogram, og en uke senere hadde de fått to tilbud om platekontrakt. Gruppen spilte inn albumet Garanterad Individuell som kom ut i 1971. Den fikk gode kritikker og fikk en viss oppmerksomhet, og gruppens neste album Vem kan man lita på? ble gruppens store kommersielle gjennombrudd.

Bandet utviklet seg til å ble svært populære i Sverige i 1970-årene. Tekstene hans var ofte samfunnskritiske, og både Afzelius og Wiehe hadde et stort politisk engasjement, og spilte ofte på støttearrangementer og veldedighetskonserter.

Soloartist[rediger | rediger kilde]

I 1974 utgav han sin første soloplate, (Vem är det som är rädd?), men han ble værende i Hoola Bandoola Band til 1976, da han innledet en solokarriere med platen För Kung och Fosterland. I 1997 fikk han vite at han hadde fått kreft, og helt til det siste arbeidet han med avskjedsalbumet Elsinore.

Roman[rediger | rediger kilde]

I 1993 ga han ut romanen En gång i Havanna, som er et personlig oppgjør med det politiske systemet på Cuba, som Afzelius, som en gammel Cuba-venn, mente hadde utviklet seg til et stalinistisk diktatur.

Albumutgivelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]