Hopp til innhold

Egmont

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Egmont
Egmonturet i Vognmagergade i København
Org.formAktieselskab
CVR‑nummer75272014
BransjeMediekonsern
Etablert1878 (København)
Eier(e)Egmont Fonden[1]
DatterselskapNordisk Film
Egmont Publishing
TV 2 Gruppen
Egmont Publishing Danmark
Egmont Publishing Sverige
HovedkontorKøbenhavn
LandDanmark
Produkt(er)bok
Grunnlegger(e)Egmont Harald Petersen
Antall ansatte 6 400
Nettstedwww.egmont.com (da, en)

Egmont (inntil 1992 kalt Gutenberghus[2]) er et dansk mediekonsern og en av Skandinavias store mediegrupper. Det er pr. 6. august 2008 større i Norge enn i Danmark. Virksomheten ble startet i 1878 av Egmont Harald Petersen og har hovedkvarter i København.

Egmont produserer og publiserer blant annet ukeblader, magasiner, tegneserier, bøker, film, TV-programmer, lærebøker, spill, elektronisk underholdning og mobiltjenester. Egmont utgir medier i over 30 land, har 6500 medarbeidere og en omsetning på DKK 10,6 milliarder.[3] I tråd med Egmont Harald Petersens testamente blir deler av overskuddet gitt til formål som skal øke barn og unges livskvalitet.[4]

Egmontkonsernet har eierskap i mer enn 50 norske selskaper. Det eier 100 prosent av aksjene i Hjemmet Mortensen. Egmont er videre eneeier av Norsk Film og har delt eierskap i Mediehuset Nettavisen via TV 2-Gruppen.

Konsernet omfatter dessuten Nordisk Film, Cappelen Damm AS og Egmont Serieforlaget, i tillegg til at det er heleier av norsk TV 2, etter at det 9. januar 2012 kjøpte A-pressens andel på 50 %. Egmont-konsernet kjøpte opp Damm forlag i 1984. Forlaget var i 2006 Norges tredje største målt i omsetning, etter Gyldendal og Aschehoug.

Produksjon og utgivelse av tegneserier

[rediger | rediger kilde]

I 1948 fikk Egmont tillatelse til å gi ut Disney-tegneserier i Skandinavia. Som et resultat av dette startet utgivelsen av norsk Donald Duck & Co samme år. Siden 1961 har Egmont også produsert sine egne Disney-tegneserier,[2] og i dag er danske Egmont Creative en av verdens største produsenter av Disney-tegneserier.

Egmont Serieforlaget er Norges største utgiver av tegneserier, og i tillegg til flaggskipet Donald Duck & Co og andre Disney-relaterte blader og bøker, gir forlaget blant annet ut (eller har gitt ut) Fantomet, Pondus, Billy, Nemi, Lucky Luke, Sprint, Tex Willer, tegneserieantologien Tusj, klassiske julehefter som Nr. 91 Stomperud og Knoll og Tott, og samlebøker med klassiske serier som Asterix.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ datacvr.virk.dk, besøkt 28. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Harry Fluks. «Production in Denmark». I.N.D.U.C.K.S.: The Disney Comics Database. Arkivert fra originalen 6. desember 2006. Besøkt 21. desember 2006. 
  3. ^ «Press». Egmont.com. Arkivert fra originalen 10. mars 2013. Besøkt 7. mars 2010. 
  4. ^ «Social responsibility». Egmont.com. Arkivert fra originalen 9. mars 2013. Besøkt 7. mars 2010. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]