Egmont

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Egmont
Egmont
Egmonturet i Vognmagergade, København
Etablert 1878[1]
Hovedkontor København
Bransje Massemedier
Nøkkelpersoner Egmont Harald Petersen
Styreleder Mikael Olufsen[2]
Adm. dir. Steffen Kragh[3]
Omsetning 10,6 mrd. DKK (2010)[4]
Nettside www.egmont.dk

Egmont (inntil 1992 kalt Gutenberghus[5]) er et dansk mediekonsern og en av Skandinavias store mediegrupper. Det er per 6. august 2008 større i Norge enn i Danmark. Virksomheten ble startet i 1878 av Egmont Harald Petersen, og har hovedkvarter i København.

Egmont produserer og publiserer blant annet ukeblader, magasiner, tegneserier, bøker, film, TV-programmer, lærebøker, spill, elektronisk underholdning og mobiltjenester. Egmont utgir medier i over 30 land, har 6500 medarbeidere og en omsetning på DKK 10,6 milliarder.,[6] og i tråd med Egmont Harald Petersens testamente blir deler av overskuddet gitt til formål som skal øke barn og unges livskvalitet.[7]

Egmontkonsernet har eierskap i mer enn femti norske selskaper. Det eier hundre prosent av aksjene i Hjemmet Mortensen. Egmont er videre eneeier av Norsk Film og har delt eierskap i Mediehuset Nettavisen via TV 2-Gruppen.

Konsernet omfatter dessuten Nordisk Film, Cappelen Damm AS, Egmont Serieforlaget, i tillegg til at det er heleier av norsk TV 2, etter at det 9. januar 2012 kjøpte A-pressens andel på 50 %. Egmont-konsernet kjøpte opp Damm forlag i 1984. Forlaget var i 2006 Norges tredje største målt i omsetning, etter Gyldendal og Aschehoug.

Produksjon av tegneserier[rediger | rediger kilde]

I 1948 fikk Egmont tillatelse til å gi ut Disney-tegneserier i Skandinavia. Som et resultat av dette startet utgivelsen av norsk Donald Duck & Co samme år. Siden 1961 har Egmont også produsert sine egne Disney-tegneserier,[5] og i dag er danske Egmont Creative en av verdens største produsenter av Disney-tegneserier.

Egmont Serieforlaget er Norges største utgiver av tegneserier, og i tillegg til flaggskipet Donald Duck & Co og andre Disney-relaterte blader og bøker, gir forlaget blant annet ut Fantomet, Pondus, Billy, Nemi, Lucky Luke, Sprint, Tex Willer, tegneserieantologien Tusj, klassiske julehefter som Nr. 91 Stomperud og Knoll og Tott, og samlebøker med klassiske serier som Asterix.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Historien om Egmont
  2. ^ Egmonts styre
  3. ^ Egmonts konsernledelse
  4. ^ Egmont øger driftsresultat og runder en milliard - Egmont-dk Egmont, 7. mars, 2011
  5. ^ a b Harry Fluks. «Production in Denmark». I.N.D.U.C.K.S.: The Disney Comics Database. Besøkt 21. desember 2006. 
  6. ^ «Press». Egmont.com. Besøkt 7. mars 2010. 
  7. ^ «Social responsibility». Egmont.com. Besøkt 7. mars 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.