Møhlenpris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Møhlenpris
Utsikt over Møhlenpris fra Puddefjordsbroen. Trikkebyen i midten.
LandNorges flagg Norge
Areal0,33 km²
Kart
Møhlenpris
60°23′05″N 5°19′18″Ø

Møhlenpris skole.

Møhlenpris, tidligere kalt Vestre Sydnes, er et strøk i Bergen sentrum, fra Nygårdshøydens vestlige skråning i øst til Damsgårdssundet i vest. Puddefjordsbroen passerer over Møhlenpris. Strøket er navngitt etter Jørgen Thor Møhlen, en skipsreder, slavehandler, innovatør og forretningsmann, som anla en del industri der på 1600-tallet: først trankokeri, senere også reperbane, saltkokeri, såpekokeri, oljemølle og tønnemakeri. Dette gjorde at en liten forstad vokste frem i området. I 1877 ble Møhlenpris innlemmet i Bergen. Navnet går også igjen i Thormøhlens gate, som går langs Nygårdsparken og ender under Puddefjordsbroen. Jørgen Thor Møhlens oldebarn Claus Fasting opparbeidet sin tomt på Sydneshaugen til en liten gård, det nåværende Fastings Minde, etter modell av Hyde Park i London.[1] Siden 1968 tilhører eiendommen Universitetet i Bergen.

Grensene går i linje fra Gamle Nygårdsbroen, langs Puddefjordstranden til Klubben i Dokken (nå innerst på Dokkeskjærskaien), opp gjennom Industrihuset, Møhlenprisbakken til Joachim Frieles gate og videre langs Nygårdshøydens vestside (Nygårds grense) tilbake til utgangspunktet.

Møhlenpris omfattes av de fem grunnkretsene Tullins gate, Storms gate, Møhlenpris, Marineholmen og Nygårdsparken (bebyggelsen, men ikke selve parken som hører til strøket Nygård). Arealet i de fem grunnkretsene (inklusive parken) er på 0,32 km² hvorav 0,01 km² er ferskvann, og disse hadde til sammen 2 397 innbyggere 1. januar 2014. Møhlenpris ble administrativt innlemmet i Bergen i 1877.

Strøket grenser til Sydnes i nord og til Nygård i øst. I vest går Puddefjordsbroen over til Gyldenpris, og i sør går Nygårdsbroen over til Solheim.

Møhlenpris i dag[rediger | rediger kilde]

Ole Vigs gate.

Møhlenpris i dag rommer et område med boligbebyggelse, hovedsakelig plassert mellom Puddefjordsbroen i nord og Wolffs gate i syd, et område med industri mellom Wolffs gate og sydover mot Høyteknologisenteret som per 2009–10 skal utvides til å omfatte det meste av Marineholmen, Møhlenpris idrettsplass mellom industriområdet og boligområdet, og noe ytterligere industri og havnevirksomhet langs sjøkanten utenfor boligområdet, og til slutt noen kontorbygg umiddelbart nord for Puddefjordsbroen. Innimellom kontorbygningene står også to praktbygg: Møhlenpris hovedgård, trolig fra 1680, og Monclairhuset fra ca. 1760 (gamle Bergen Husmorskole) som broen passerer direkte over. De nedre delene av Nygårdsparken kan også sies å være del av Møhlenpris.

Møhlenpris skole, Cornerteateret, Raftostiftelsen og det populærvitenskapelige opplevelsessenteret Bergen Vitensenter ligger i også i strøket.

Boligområder[rediger | rediger kilde]

«Trikkebyen» sett fra Puddefjordsbroen.

Boligområdet har et strengt rettvinklet gatenett, og det meste av bygningsmassen er murbygninger fra slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Olaf Ryes vei ble anlagt cirka 1880, og skapte derved den første veiforbindelsen mellom Bergen sentrum og Møhlenpris over Nygårdshøyden. I den veien finner man det student-drevne utestedet Hulen, som ligger i et gammelt tilfluktsrom. Møhlenpris idrettsplass, som sommeren 2005 ble gjort om fra grusbane til kunstgressbane etter en donasjon fra Trond Mohn, er hjemmebane for SK Djerv. Den er også ekserserplass for Nygaards Bataljon. Ved en feilberegning ble banen lagt slik at cornermerket i det sydvestre hjørnet ligger på utsiden av gjerdet som omkranser banen. Ved neste omlegging av gatenettet ble banen utvidet de nødvendige meterne for å få hjørnet innenfor gjerdet – men det hevdes at det ikke er nok plass til å ta cornerskudd med tilsprang.

Møhlenpris Velforening er en interesseorganisasjon for alle beboere i området.

Kulturminner[rediger | rediger kilde]

Museumstrikken.

I umiddelbar nærhet av boligområdet finner man også Bergen Tekniske Museum, i lokalene til Bergens gamle trikkehall. Bergenstrikken kjørte sin siste tur nyttårsaften 1965, men med base i den gamle trikkehallen prøver entusiaster å holde liv i noen gjenværende trikker. Det er også lagt ned ny skinnegang i noen av gatene på Møhlenpris og ved hver gateoppgradering over Nygårdshøyden og mot sentrum. Denne skal etter planen koples sammen i den gamle traseen rundt det nye studentsenteret og forbi Bergen Museum og mot sentrum.

Videre finner man Møhlenpris skole, en barneskole grunnlagt 1912.

«Trikkebyen» er et gammelt borettslag som var anlagt for ansatte i Bergen Sporveier, slik at de skulle ha kort vei til jobb.

Industri/Universitet[rediger | rediger kilde]

Industriområdet er dominert av det tradisjonsrike skipsverftet som fortsatt er kjent under sitt gamle navn Mjellem & Karlsen Verft. Som en følge av Seim-saken i 2002, er verftsvirksomheten idag slått sammen med Laksevåg BMV i konsernet Bergen Yards. Per 2006 arbeides det imidlertid med å erstatte industrivirksomheten med en større høyteknologisk forskningspark med 4-5000 ansatte fra bedrifter, Universitetet i Bergen og andre institusjoner, i tilknytning til det allerede eksisterende Høyteknologisenteret, som ligger helt syd på Marineholmen. Første byggetrinn er VilVite, som åpnet 31. mai 2007.

Per 2007 er det også noen andre bolig- og kontorbygg under oppføring, blant annet Puddefjorden borettslag like nord for veftet.

Viktige gater[rediger | rediger kilde]

Kjente personer fra Møhlenpris[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 27. januar 2005. Besøkt 11. desember 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]