Hopp til innhold

Engen (Bergen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den Nationale Scene ligger på Engen.
Sparebanken Vest ligger i Jonsvollsgaten på Engen. Nybygget stod ferdig i 2015.

Engen er et strøk i Bergen i bydelen Bergenhus, og er et av byens mest sentrumspregede strøk. Det grenser til strøker Sentrum i øst og sør, til Sydnes i vest og til Nøstet i nord.

Engens grense går fra Nøstets grense ved Sydneskleiven (Sukkerhusengen), Rosenbergsgaten, Vestre Torggaten (Rosenbergsengen), så på skrå over Vaskerelven, Vaskerelvsmauet, Øvre Ole Bulls plass, Veiten (Engen) til Chr. Michelsens gate, Kalmarhuset, Gartnergaten, til Kjellersmauet der man igjen treffer Nøstets grense og tilbake til utgangspunktet.

Grunnkretsen Engen hadde 474 innbyggere 1. januar 2014 og et areal på 0,05 km². I tillegg ligger deler av grunnkretsene Jonsvollen, Rosenbergsgaten, Vaskerelven og Vestre Torvgaten innenfor strøkets grenser.

Navnet Engen kommer av de gode gressmarkene som lå i området og innbefatter Jonsvollen (tilhørte St. Jonsklosteret), Sukkerhusengen og Rosenbergsengen. Engen var slagmark i 1181 under kampene mellom kong Sverre og bondehæren, og i 1198 under slaget på Jonsvollene mellom birkebeinere og baglere. I 1599 ble Jonsklosterets eiendom overdratt til byen.

Fra 1624 ble området brukt som ekserserplass for borgervæpningen. På 1700-tallet stod her en gapestokk, og fra denne tiden og på første del av 1800-tallet ble området brukt som byens festplass. Vaskerelven er en gammel ferdselsåre, og bebyggelsen langs denne gaten er den eldste i strøket.

Kultur- og næringsliv

[rediger | rediger kilde]

I området ligger Bergen kino, Den Nationale Scene, Kalmarhuset, Logen Teater og Sentralbadet, forøvrig mest bygårder, butikker, hoteller og restauranter. Konsertpaléet fra 1918 var byens konserthus før Grieghallen ble oppført i 1978. Like ved lå Komediehuset på Engen fra år 1800 som ble ødelagt av bomber under en flyangrep på Bergen 29. oktober 1944. I Teaterparken står det statuer av Henrik Ibsen, Nordahl Grieg og Bjørnstjerne Bjørnson.

Viktige gater

[rediger | rediger kilde]
«Drageskibet» på Engen, trolig i 1889, året da venstremannen John Theodor Lund innførte denne som talerstol ved 17. mai-feiringene i Bergen. Hans «Ole Bull-fane» fra 1901 bæres fortsatt i hovedprosesjonen på nasjonaldagen.
  • Teaterparken (Bergen), anlagt i 1850-årene, brukt som festplass før Den Nationale Scenes bygning ble oppført i 1909.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Strøk og boligområder i Bergen kommune