Hopp til innhold

Skansen (Bergen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skansen
Skansedammen
Beliggenhet
Kart
Skansen
60°23′47″N 5°19′59″Ø

Skansen er et strøk i Bergen i bydelen Bergenhus, som ligger i Fjellsidens nordlige del like øst for byens sentrum. Det grenser til strøkene Eidemarken i nord, Fjellet i vest og Kalfaret i sør. Mesteparten av bebyggelsen består av villaområder. Hovedveiene er Fjellveien, Skansebakken og Skansemyrsveien.

Skansen brannstasjon ligger like ved den vesle Skansedammen, og er tilhold for buekorpset Skansens Bataljon. Tre av Fløibanens stoppesteder ligger i strøket, og på Skansemyren er det et idrettsanlegg hvor den årlige TineStafetten arrangeres.

Strøket omfatter primært de gamle gårdene; Bleken, Øvre Bleken, Lille Bleken (Endregården), Martensgården, Søndre og Nordre Skansemyr. Navnet Bleken kommer trolig av at området i eldre tider ble brukt til bleking av tøy. Opprinnelig hørte området til kongsgården Alrekstad, men ble senere en del av byens takmark. Med unntak av Endregården, ble Bleken-gårdene kjøpt av Bergen kommune i løpet av årene 1833-79.

Strøket omfattes av grunnkretsene Skansen, Skansemyren og Endregården, med til sammen 745 innbyggere 1. januar 2014 og et areal på 0,29 km². Området regnes gjerne som en del av «Hødden».

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Strøk og boligområder i Bergen kommune