Hopp til innhold

Kalfaret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kalfaret
Beliggenhet
Kart
Kalfaret
60°23′14″N 5°20′38″Ø

Kalfarveien

Kalfaret er et strøk i Bergen i Bergenhus bydel, like sørøst for byens sentrum, som ble bebygget ved begynnelsen av det 20. århundre. Strøket lå på den tiden i utkanten av byen, og her bygget overklassen sine boliger. Store deler av den opprinnelige bebyggelsen er i dag bevart. Hansa bryggeri holdt opprinnelig til på Kalfaret, men produksjonen ble fra 1980-årene gradvis flyttet til Kokstad. Hansa har opprettet Mikrobryggeri, bryggerimuseum og selskapslokale i deler av de gamle bryggerilokalene. Resten er i dag erstattet av det nyoppførte leilighetsanlegget Hansaparken. Assistentkirkegården, Pleiestiftelsen for spedalske, Bergen byarkiv, Lyststedet Bellevue og deler av Fjellveien ligger også i strøket, som inkluderer hele Fjellsiden sør for Forskjønnelsen. Hovedveiene i strøket er Kalfarveien, Kalvedalsveien, Fjellveien og Ole Irgens vei.

I middelalderen ble stedet hvor Sankt Jacobs kirkegård ligger kalt «Jerusalem». Herfra og opp til Kalfartoppen skal det være 1200 skritt, det samme som lengden på Via Dolorosa (Smertens vei) og avstanden fra Jerusalem til Golgata. Gjentagelsen av Kristi vandring med korset oppover til toppen av Calvarieberget er antatt å ha gitt navn til Kalfaret. «Calvaria» er det latinske navnet på Golgata (hodeskalle). Kalfartoppen ble i middelalderen brukt som samlingssted for langfredagsprosesjonen. Navnet har også vært tolket som Kalvefaret, dvs. stien der kalver ble ført til byen for å selges.

Kalfaret ble innlemmet i Bergen i 1877, og strøksgrensen følger bygrensen fra før 1877 fra Nordre Starefossen ned til Kalfarveien. Grensen vil da krysse Kalfarveien ca. 260 meter sør for Stadsporten, følger så Kalfarveiens østre side forbi Stadsporten til Hospitalsengen, ned langs Jernbanebakken, så sørover langs Store Lungegårdsvannets opprinnelige strandlinje til Krossbru i Nubben, følger så bygrensen fra 1877 opp til Fløyfjellet, og tilbake til utgangspunktet. Kalfaret grenser dermed til strøkene Skansen, Fjellet og Marken i nord, til området (ikke bydelen) Årstad i sør, til Fløyfjellet i øst og til Store Lungegårdsvannet i vest.

Kalfaret omfatter grunnkretsene Starefossen, Kalfarlien, Seiersbjerget, Bellevue, Ole Irgens vei og Nystuen med til sammen 2 447 innbyggere 1. januar 2014 og et samlet areal på 0,73 km². I tillegg ligger deler av grunnkretsen Jernbanen innenfor strøkets grenser.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Hartvedt, Gunnar Hagen (1994). Bergen byleksikon. Kunnskapsforlaget. 
  • Gjerstad, Jo (2007). En kort beretning om Kalfaret : med hovedvekt på eiendommen Lille Kalfaret : et bidrag til Bergens kulturhistorie. Bergen: Bodoni. ISBN 9788271284664. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Strøk og boligområder i Bergen kommune