Verftet (Bergen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
USF Verftet ligger på Verftet

Verftet er et strøk i Bergen i området Nordnes i bydelen Bergenhus, på vestsiden av Nordneshalvøyen. Verftet grenser mot Puddefjorden fra Nordre Nøstekaien til Georgernes verfts grense mot Nordnesparken, så opp i fjellet på oppsiden av Fredriksberg fort, Galgebakken, Haugeveien til Klosteret og ned Vestre Holbergsallmenningen. Strøket grenser dermed til Nøstet i sør, strøkene Strandsiden og Nordnes i øst og Nordnes i nord.

I 1786 fikk Georg Vedeler og Georg Brunchorst privilegium på å anlegge verft nedenfor Fredriksberg fort, det såkalte Georgernes verft. I 1850-årene ble driften av verftet overtatt av Ananias Dekke som anla dokken som ble hetende ”Dekke-dokken” eller ”Dikke-dokken”. I tilknytning til verftsvirksomheten vokste her fram en liten bydel med boliger for arbeidsfolk. Dette var en tett og variert trehusbebyggelse som fikk vokse frem uten regulerte gater. Mot slutten av 1800-tallet ble her reist enkelte leiegårder, men strøket fikk aldri noen massiv leiegårdsbebyggelse.

Kulturhuset USF Verftet, dansekompaniet Carte Blanche (Studio Bergen), Fredriksberg fort og TV 2s hovedkvarter ligger alle innenfor strøkets grenser. Forøvrig er det mest trehus og brostensbelagte smau i skråningene og mer moderne leilighetsanlegg i sjøkanten. Verftsgaten er hovedgaten i området.

Strøket omfattes av Fredriksberg grunnkrets som hadde 582 innbyggere 1. januar 2014 og et areal på 0,08 km².

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Strøk og boligområder i Bergen kommune