Trikkebyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trikkebyen
Trby syd.JPG
Sydsiden med tre innganger
Kart

Trikkebyen
60°23′02″N 5°19′12″Ø

Trikkebyen er navnet på boliger som ligger på Møhlenpris i Bergen. De ligger tett innpå «Trikkestallen» (som nå rommer Bergen Tekniske Museum) i Thormøhlensgate.

Boligene består egentlig av to byggetrinn, hvorav det første ble tegnet av byarkitekt Olaf Jahnsen i 1912, oppført 1913 – 1914, mens det andre trinnet på andre siden av gaten ikke lot seg fullføre i sin helhet, men ble delvis klart i 1924.

Midpartiet med port og to små butikker.

I dag er det først og fremst trinn 1 som bærer navnet. Det sto ferdig i løpet av 1914, og består av to speilvendte tre- ( delvis fire-)etasjes blokker med et samlende portbygg der det var plass til to små butikker (nå brukt som lager/styrerom). Der var i alt 64 leiligheter hver ca. 30 kvm. med eget WC, men felles bad i kjelleren. Hver av blokkene har tre innganger. Huset er nesten uendret i det ytre, men er rehabilitert inni.

Den andre blokken var ment å dekke et halvt kvartal og være i E-form. Det ble ikke noe av rivingen av et eldre nabohus, slik at resultatet mere er en amputert F, eller slurvet U. Leilighetene i dette huset ble større anlagt, til ca. 60 kvm. med både bad og WC til hver leilighet. Mange av de som hadde tegnet seg for en bolig, fant leiligheten for dyr å bo i selv, og måtte framleie til folk med bedre råd.

Selskapet ble stiftet som boligaksjeselskap før dagens lovgivning om borettslag. Det ble stiftet som et aksjeselskap der beboere og fagforening var aksjonærer.

Byarkitekt Jahnsen (18781961) har forøvrig stått for tegning og som byggherre til «Typebyen» (hus for typografene og ferdiginnflyttet (1914) før Trikkebyen), BMVs funksjonærboliger og Brannmennenes Byggeselskap (1919).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]