Damsgårdssundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Damsgårdssundet
LandNorge
Typesund
Del avPuddefjorden
Kart
Damsgårdssundet
60°22′59″N 5°19′06″Ø

Damsgårdssundet i Bergen er den smaleste delen av Puddefjorden, og ligger mellom bydelene Møhlenpris på nordøstbredden og områdene Laksevåg, Damsgård, Gyldenpris og Solheimsviken på sørvestsiden. Damsgårdssundet starter ved Kirkebukten på Damsgård i nord og ender ved Nygårdsbroene i sør.

Historie[rediger | rediger kilde]

KongeneAlrekstad gjorde i liten grad bruk av innseilingen, ettersom strømmen var stri inn i Alrekstadvågen (Store Lungegårdsvann) under det som i dag er Nygårdsbroen. Dette sundet var dessuten ofte islagt. Den nederste dammen i Nygårdsparken var tidligere en fjordbukt,[1] så skip kan ha lagt til der.

I nyere tid var sundet i mange tiår preget av skipsfart og industri. Bergens Mekaniske Verksted ble etablert i Solheimsviken i 1855. Andre viktige industribedrifter i dette området var Mjellem & Karlsen Verft, Sabb Motor, Kavli, IFA malingsfabrikk[2] og Gyldenpris Slip og Mekaniske Værksted.[3]

Ny bydel og nye virksomheter[rediger | rediger kilde]

Siden begynnelsen av 2000-tallet har mye av de tradisjonelle industriområdene blitt omregulert til bolig og mer moderne næring. På vestsiden av sundet har Bergen og Omegn Boligbyggelag en rekke byggeprosjekter, og sammenlagt er det planlagt 30.000 m² boligflate.[4] I Solheimsviken næringspark var det i 2014 nærmere 4.000 arbeidsplasser. Messehallen Arenum ble revet for å gi plass til DNB Solheimsviken.

Både i Solheimsviken og på Marineholmen har kunnskapsbedrifter og konsulentbyråer overtatt for verftsindustri og mekaniske verksteder.

Bedrifter langs Damsgårdssundet i dag[rediger | rediger kilde]

Småpudden[rediger | rediger kilde]

Høsten 2014 begynte anleggsarbeidene på den 154 meter lange gangbroen «Småpudden», som er en gang- og sykkelbro mellom Fløttmannsplassen ved Damsgårdsveien og Marineholmen. I mars 2016 ble grunnsteinen til broen ble avduket av byrådene Henning Warloe og Eiler Macody Lund. Dette skjedde ved Damsgårdsveien 57, der brofestet på Løvstakksiden ligger. «Småpudden» er bygget som en bjelkebro over fem spenn med hydrauliske klaffer, slik at broen kan åpnes når det kommer høye båter. Båter med seilingshøyde under fire-fem meter kan passere fritt under broen. Bredden på seilingsløpet er 20 meter når broklaffene er åpne. Broelementene ble produsert i Gdańsk i Polen av entreprenørselskapet Vistal. Da elementene var ferdig, ble de fraktet med båten «Arctic Rock», og ankom Bergen 30. mars 2016. «Småpudden» ble offisielt åpnet tirsdag 14. juni 2016. Ideen til gang- og sykkelbro ble forslått i et høringsutkast til Bergen kommune i 2003 av Nykrohnborg vel ved Rolf Rasmussen.

Referanser[rediger | rediger kilde]