Damsgårdssundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Damsgårdssundet

Damsgårdssundet i Bergen er den smaleste delen av Puddefjorden, og ligger mellom bydelene Møhlenpris på nordøstbredden og områdene Laksevåg, Damsgård, Gyldenpris og Solheimsviken på sørvestsiden. Damsgårdssundet starter ved Kirkebukten på Damsgård i nord og ender ved Nygårdsbroen i sør.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sundet var i mange tiår preget av skipsfart og industri. Bergens Mekaniske Verksted ble etablert i Solheimsviken i 1855. Andre viktige industribedrifter i dette området var Mjellem & Karlsen Verft, Sabb Motor, Kavli, IFA malingsfabrikk[1] og Gyldenpris Slip og Mekaniske Værksted[2].

Ny bydel og nye virksomheter[rediger | rediger kilde]

Siden begynnelsen av 2000-tallet har mye av de tradisjonelle industriområdene blitt omregulert til bolig og mer moderne næring. På vestsiden av sundet har BOB en rekke byggeprosjekter som totalt vil gi i underkant av 1000 boliger. I Solhemsviken Næringspark var det i 2014 nærmere 4000 arbeidsplasser. Messehallen Arenum ble revet, og på tomten kom DNB Solheimsviken.

Både i Solheimsviken og på Marineholmen har kunnskapsbedrifter og konsulentbyråer har overtatt for verftsindustri og mekaniske verksteder.

Bedrifter langs Damsgårdssundet i dag[rediger | rediger kilde]

Småpudden[rediger | rediger kilde]

Høsten 2014 begynte anleggsarbeidene på den 154 meter lange gangbroen Småpudden, som er en gang- og sykkelbro mellom Fløttmannsplassen ved Damsgårdsveien og Marineholmen. I mars 2016 ble grunnsteinen til broen ble avduket av byrådene Henning Warloe og  Eiler Macody Lund. Dette skjedde ved Damsgårdsveien 57, der brofestet på Løvstakksiden ligger. Småpudden er bygget som en bjelkebro over fem spenn med hydrauliske klaffer, slik at broen kan åpnes når det kommer høye båter. Båter med seilingshøyde under fire-fem meter kan passere fritt under broen. Bredden på seilingsløpet er 20 meter når broklaffene er åpne. Broelementene ble produsert i Gdańsk i Polen av entreprenørselskapet Vistal. Da elementene var ferdig, ble de fraktet med båten "Arctic Rock", og ankom Bergen 30. mars 2016. Småpudden ble offisielt åpnet tirsdag 14. juni 2016. Ideen til gang og sykkelbro ble forslått i et høringsutkast til Bergen kommune i 2003 av Nykrohnborg vel ved Rolf Rasmussen. I vikingtiden (ca. år 800-1100) var mange vikingskip å se på vei inn til Alrekstad vågen/Store Lungegaardsvann for å besøke Harald Haarfagre på Alrekstad gård. Kongsgården der Kong Harald trivdes best. Herfra styrte han kongeriket i flere år. Gange Rolv var kong Haralds svigersønn. Han besøkte kongen flere ganger her på Alrekstad. På sin første tur etter slaget i Hafsfjord i 872 seilte Harald Haarfagre med langskipet Draken inn Puddejorden og la til havn i Allrekstadvågen.

På folkemunne kalles derfor sykkel og gangbroen for "Gange Rolf". Navnet fikk han fordi han var så svær at ingen hest kunne bære han. Han måtte derfor gå ved siden av hesten. Mange mener at "Gange Rolf" er det best egnete navnet på gangbroen.

Referanser[rediger | rediger kilde]